Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Легеневий фіброз: основні симптоми появи рубців в легенях

Легеневий фіброз: основні симптоми появи рубців в легеняхЛегеневий фіброз - це патологічний процес, що характеризується формуванням рубців у легенях та розвитку їх надмірної жорсткості. Відповідно це впливає на процес дихання, адже організм не в змозі отримувати достатній об’єм кисню. Це своєю чергою небезпечно серцевою та дихальною недостатностями.

За статистичними даними більшість випадків припадає на людей похилого віку, що на жаль на ранньому етапі захворювання помилково сприймається за фізіологічні вікові зміни та низьку фізичну активність.
Саме ж захворювання є хронічним та триває упродовж життя.
 
Механізм розвитку фіброзу полягає в формуванні рубців та потовщення легеневої тканини. Як наслідок жорстка легенева тканина не розширюється належним чином, що значно ускладнює дихання.

Основні симптоми

Не є виключенням коли патологічний процес розвивається без явних симптомів на початковому етапі. Згодом у пацієнта можуть виникати наступні ознаки зі швидким прогресуванням:
  • задишка;
  • дискомфортні відчуття у грудях;
  • тривалий кашель, переважно сухий;
  • швидка стомлюваність та загальна слабкість;
  • зменшення маси тіла;
  • викривлення нігтів (форма булави) та ціаноз шкіри.

Які причини легеневого фіброзу?

  1. Аутоімунні захворювання, внаслідок яких організм помилково атакує самого себе. Прикладом таких патологічних процесів є червоний вовчак.
  2. Генетичні зміни.
  3. Інфекційні процеси.
  4. Вплив навколишнього середовища, що включатиме куріння та відповідно сигаретний дим, робоча діяльність з взаємодією з зерновим пилом, азбестовими волокнами.
  5. Спадковий фактор.
  6. Приймання певних лікарських препаратів.
Відмітимо, що у багатьох випадках точна причина легеневого фіброзу невідома. У випадку чого цей стан називається ідіопатичним легеневим фіброзом (ІЛФ).
Враховуючи можливі причини легеневого фіброзу до групи ризику можна віднести осіб, які мають шкідливі звички або проходили лікування раку, а також розвиток в анамнезі аутоімунних розладів.
Але навіть наявність одного чи кількох факторів ризику не означає, що одного разу Ви точно захворієте.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі різноманітних діагностичних тестів, адже легеневий фіброз є одним з інших типів захворювань легенів, які існують. До прикладу можлива клінічна картина може свідчити про розвиток пневмонії, бронхіту або бронхіальної астми.
Тому лікар для поставлення точного діагнозу рекомендуватиме проведення КТ, рентгенографії, лабораторних досліджень крові, пульсоксиметрії, ЕХО-КГ, легеневих тестів та ін..
У випадках, коли діагноз неясний, може знадобитися біопсія.
 
Щодо лікування, то неможливо на 100% усунути рубцювання, тому дії лікаря будуть направлені на покращення процесу дихання та запобігання прогресування хвороби.
З цією метою призначається медикаментозна терапія, легенева реабілітація у вигляді спеціальних вправ. 

Також такі пацієнти потребують додатковий кисень. Тому за необхідності тривалого кисневої терапії придбати кисневі балони або кисневі концентратори можливо в медичному маркеті ITMED. Там Ви зможете обрати найбільш відповідний для Вас варіант приладу за доступною ціною та необхідними функціями.

Трансплантація легенів може бути рекомендована особам віком до 65 років із важким захворюванням.

Відмітимо, що не неможливо точно встановити як розвиватиметься легеневий фіброз. Швидкість ураження для кожної людини різна. Вагому роль відіграватиме і спосіб життя пацієнта, а саме умови роботи, наявність шкідливих звичок, насамперед куріння. Пам'ятайте, що респіраторні інфекції можуть погіршити симптоми легеневого фіброзу, тому варто приділити увагу вакцинації проти пневмонії та щорічному щепленню від грипу.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм