Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Емфізема: основні симптоми здуття легень

Емфізема: основні симптоми здуття легеньТривале куріння та постійний вплив різного роду подразників є одними з причин розвитку захворювання під назвою “емфізема легень”. Які прояви має даний стан та чому важливо вчасно звернутися за допомогою? З'ясуємо далі.

Емфізема – це патологічний стан, що характеризується ураженням легень.
Відмітимо, що емфізема та хронічний бронхіт є двома основними типами хронічної обструктивної хвороби легень (ХОЗЛ)!
 
Механізм розвитку захворювання полягає в руйнуванні альвеол, що являють собою так звані повітряні мішки. Коли внаслідок впливу певного патологічного чинника альвеоли пошкоджуються до неможливості відновлення, рівень кисню для потрапляння в кровотік значно зменшується. Також згодом самі легені втрачають свою еластичність.
Враховуючи, що емфізема є необоротним станом, лікування спрямоване на уповільнення її прогресування та мінімізацію симптомів.

Основні симптоми

  1. Задишка, що на початковому етапі виникає під час фізичних навантажень. 
  2. Кашель. 
  3. Постійна слабкість.
  4. Відчуття стиснення в грудях.
  5. Зниження маси тіла.
  6. Тривожність та навіть депресія.
  7. Ціаноз губ або нігтів, внаслідок розвитку дефіциту кисню.
Відмітимо, що першочергово хворий може навіть не звернути увагу на прояви емфіземи, однак згодом стан пацієнта буде тільки погіршуватися. Додатково приєднуються інші легеневі інфекції, наприклад пневмонія, бронхіт.

Що є причиною розвитку емфіземи легень?

  1. Куріння (чим більше палить людина, тим вищі ризики розвитку емфіземи). Не варто ігнорувати й наслідки пасивного куріння. 
  2. Вплив різного роду токсичних подразників.
  3. Забрудненість повітря.
  4. Генетичний фактор (дефіцит альфа-1 антитрипсину).
  5. Слабкість імунної системи.
  6. Часті респіраторні інфекції в дитячому віці.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі встановленого лікарем анамнезу, аналізу клінічної картини та ряду діагностичних тестів. Насамперед це проведення візуалізаційних тестів (рентгенографія, КТ), лабораторних досліджень крові, пульсоксиметрії (визначення рівня кисню в крові). Додатково лікар може перевірити скільки повітря легені можуть вдихнути та видихнути та наскільки добре вони доставляють кисень у кров.
 
Специфічного лікування проти емфіземи не існує. Тому терапія буде направлена на зменшення проявів та сповільнення прогресування захворювання. Це досягатиметься за допомогою медикаментозної терапії, оперативного втручання.

Звісно, що успішність терапії буде залежати й від усунення тригерів захворювання. Насамперед це стосується відмови від куріння або ж припинення роботи з токсичними речовинами. 
Медикаментозна терапія включатиме призначення бронходилататорів, стероїдів, антибіотиків. Це дасть можливість усунути задишку та кашель, полегшити дихання. 
Додатково доцільним буде проведення легеневої реабілітації (дихальні вправи та помірні фізичні навантаження) та кисневої терапії. Відмітимо, що за необхідності придбати кисневий концентратор для проведення оксигенотерапії можливо в медичному маркеті ITMED.
Показаннями до оперативного втручання є значне пошкодження легень. У такому випадку лікар буде видаляти невеликі ділянки ураженої легені. Критичні випадки та відсутність результату від вище проведеного лікування потребують трансплантації легень.

Враховуючи фактори ризики емфіземи легень найкращим методом запобігання захворювання є дотримання здорового способу життя з відмовою від шкідливих звичок та уникання респіраторних інфекцій.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм