Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Бронхіальна астма: основні симптоми запалення дихальних шляхів

Бронхіальна астма: основні симптоми запалення дихальних шляхівСьогодні відзначається Всесвітній день боротьби з астмою. Враховуючи, що випадки захворювання з кожним роком стають все частішими, детальніше розберемо особливості його перебігу.

Бронхіальна астма - це патологічний процес запального характеру, що супроводжується ураженням легень
Порушення полягає в ураженні дихальних шляхів до легень, що своєю чергою ускладнює дихання та робить неможливим виконування деяких фізичних навантажень. Захворіти на астму може кожен у будь-якому віці.
 
В залежності від причини виникнення астми розрізняють алергічну астму, що викликається алергенами у вигляді харчів, шерсті, пилку рослин або цвілі. Відмітимо, що алергічна астма часто має сезонний характер, тому що вона йде рука об руку з сезонною алергією.
 
Також можливий розвиток неалергійної астми подразники якої є в повітрі, однак не пов'язані з алергією. Наприклад, дим від цигарки, холодне повітря, вірусні захворювання, парфуми.
У випадку появи симптомів захворювання протягом кількох хвилин після початку вправи та до 10–15 хвилин після фізичної активності діагностують астму фізичного навантаження.
При нічній астмі симптоми посилюються вночі. Тригерами які можуть викликати симптоми вночі є шерсть домашніх тварин або пилові кліщі.

Основні симптоми

Поява ознак астми пов'язана з безпосереднім набряком слизової оболонки дихальних шляхів та напруженням м’язів навколо них. Потім слиз заповнює дихальні шляхи, ще більше зменшуючи кількість повітря, яке може пройти.
Ці стани можуть спричинити «напад» астми, для якого є типовим кашель й стиснення у грудях.

Інші симптоми астми можуть включати:
  • поява хрипів або свисту, що виникає під час дихання;
  • кашель;
  • задишка;
  • тривога або паніка;
  • швидка стомлюваність;
  • біль у грудях;
  • прискорене дихання;
  • часті інфекції.
В залежності від типу астми характерні й специфічні симптоми. Так, наприклад дискомфортні відчуття можуть виникати на постійній основі упродовж дня, тоді як в інших пацієнтів лише певна діяльність погіршує їх самопочуття.
 
При цьому варто постійно слідкувати за загальним самопочуттям та не допускати загострення, що можуть супроводжуватися приєднанням кашлю, хрипів, стисненням у грудях. 
Відзначимо, що загострення часто полегшуються за допомогою швидкодійних засобів, як-от інгалятор, але у важких випадках може знадобитися медична допомога.

Фактори, які впливають на розвиток астми

Сьогодні єдиної причини астми не виявлено. Спеціалісти відзначають, що даний сан викликається різними факторами що включають:
  1. Спадковість.
  2. Наявність в анамнезі вірусних інфекцій.
  3. Екологічні подразники.
  4. Вплив алергенів.
  5. Приймання певних лікарських препаратів (наприклад, нестероїдні прозапальні препарати).

Діагностика та тактика лікування

Для встановлення діагнозу лікар використовуватиме низку критеріїв, щоб визначити, чи є виниклі симптоми наслідком астми.
Насамперед важливо дізнатися анамнез пацієнта та провести фізикальний огляд. Тото лікар прослухає дихання за допомогою стетоскопа. Додатково з метою виключення алергії можливе проведення шкірного тесту. Це варто враховувати оскільки алергія підвищує ризик розвитку астми.
Також проводься спірометрія, тест що вимірює потік повітря через легені. Даний тест використовується для діагностики та моніторингу прогресу в лікуванні.

Тактика лікування передбачає вивчення тригерів, ретельний моніторинг симптомів та вжиття заходів, щоб уникнути спалахів.

Для лікування раптових симптомів астми або як запобігання загострення перед фізичними вправами пацієнту рекомендується застосування бронходилататорів.

Ліки для довгострокового контролю астми це ті ліки, що приймаються щодня з метою зменшення кількості та тяжкості симптомів. Однак зауважимо, що вони не справляються з негайними симптомами нападу. Терапія включатиме призначення прозапальних засобів, антихолінергічних бронхолітиків тривалої дії.

Оскільки достеменно не встановлено причини астми необхідно вчитися запобігати запальному процесу. Для цього варто уникати тригерів, що можуть спричинити проблеми з диханням, зменшити вплив алергенів та при необхідності приймати призначені лікарем профілактичні препарати.
У жодному разі при розвитку нападу астми з наступним погіршенням самопочуття не зволікайте зі зверненням за медичною допомогою. Оскільки в протилежному випадку це може загрожувати життю.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм