Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Абсцес легені: основні симптоми та методи лікування

Абсцес легені: основні симптоми та методи лікуванняІнфекційні процеси мають ряд негативних наслідків і абсцес легень один із них. У чому полягає механізм розвитку даного захворювання, з'ясуємо далі.

Абсцес легені - це патологічний процес, що характеризується формуванням порожнини заповненої гноєм та запаленням тканини навколо.
 
Як зазначалося вище абсцес у більшості випадків є наслідком бактеріальної інфекції у тканинах легень.
 
Механізм розвитку абсцесу легені полягає у відмиранні тканини органу з наступним накопиченням гною в утвореному просторі.

Відзначимо, що дане захворювання може мати тяжкий перебіг та навіть загрожувати життю.

В залежності від перебігу розрізняють гострий абсцес, що триває менш ніж 4-6 тижнів, та хронічний, що відповідно триває довше.

Характерні ознаки

  1. Кашель з можливим виділенням крові або гною неприємного запаху.
  2. Неприємний запах з рота.
  3. Лихоманка.
  4. Біль у грудях.
  5. Задишка.
  6. Надмірне потовиділення, особливо вночі.
  7. Швидка стомлюваність.
  8. Втрата ваги без видимої на те причини.
При відсутності вчасного лікування захворювання може ускладнитися емпіємою, гангреною, формуванням бронхоплеврального свища, крововиливом та поширенням абсцесу на інші частини тіла.

Основні причини

У тому випадку якщо інфекція виникла безпосередньо в легені, діагностується первинний абсцес. Підвищити ризики даного типу патології може надмірне вживання алкоголю, пневмонія. Внаслідок цього людина має ослаблену імунну систему, що також полегшує розвиток інфекції.
 
Вторинний абсцес викликаний будь-чим, крім інфекції, яка починається в легенях. Це може статися при вдиханні (аспірації), через кровотік або ззовні (наприклад, при проникаючій травмі). Наприклад, інфекція в інших частинах тіла, що поширилась у легені, обструкція великих дихальних шляхів внаслідок пухлини чи стороннього предмету.

Відмітимо, що найбільш поширеною причиною абсцесу легені є саме аспірація бактерій з ротової порожнини.

Також до групи ризику можна віднести осіб які перенесли онкологію, трансплантацію органів, а також мають в анамнезі аутоімунне захворювання.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі даних анамнезу пацієнта, а також ряду додаткових діагностичних тестів у вигляді лабораторного дослідження мокротиння, рентгенографії або комп’ютерного сканування, бронхоскопії.
 
Основним методом лікування абсцесу легень є антибактеріальна терапія.
Також важливо внести корективи у спосіб життя відмовившись від шкідливих звичок, правильно харчуючись та вживаючи достатню кількість рідини.
У деяких випадках може знадобитися оперативне втручання. Воно варіюватиметься від дренування легені зі створенням відтоку гною з абсцесу до видалення ураженої тканини органу.

Початок лікування якомога раніше може покращити прогноз.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм