Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Бронхоектатична хвороба: основні симптоми ураження легень

Бронхоектатична хвороба: основні симптоми ураження легеньБронхоектатична хвороба – це патологічний стан, що характеризується ураженням бронхіальних трубок легень (дихальних шляхів) з наступним їх розширенням та утворенням мішків. Так вони на постійній основі стають розширеними та потовщеними, що сприяє накопиченню різного роду бактерій та слизу в них.

А це своєю чергою підвищує ризики частих випадків інфекційних захворювань.
 
Попри свою хронічну природу виникнення та неможливість повністю вилікувати хворобу, симптоматичне лікування дасть можливість пацієнтові жити повноцінним життям.

Основні симптоми

Клінічна картина може мати поступовий розвиток, від декількох місяців до навіть років. Механізм розвитку захворювання полягає у наступному. Пошкоджені дихальні шляхи не можуть очищати слиз належним чином. Як наслідок це призводить до надмірного росту бактерій у слизі, спричиняючи більше запалення та пошкодження легень. Це змушує людину сильно кашляти, оскільки тіло намагається видалити інфікований слиз.
 
До загальних ознак бронхоектатичної хвороби відносять:
  • поява кашлю на постійній основі з можливими кров’янистими виділеннями та густим слизом;
  • нетипові звуки під час дихання (наприклад, хрипи);
  • задишка;
  • біль у грудях;
  • зменшення маси тіла;
  • швидка стомлюваність;
  • нігті кінцівок змінюються за своєю структурою, деформуються;
  • часті випадки респіраторних інфекцій.

Які стани виступають причиною бронхоектазів?

Одразу відмітимо, що будь-яке пошкодження легені може викликати бронхоектази.
До прикладу розрізняють дві основні категорії цього стану, такі як бронхоектатична хвороба муковісцидозу (тобто пов’язана безпосередньо з муковісцидозом) та тип захворювання без нього. У цьому випадку ряд захворювань може призвести до бронхоектазів, серед яких попередні випадки пневмонії, астма, ХОЗЛ.
 
Відповідно підвищені ризики розвитку захворювання мають особи з запальним захворюванням кишківника в анамнезі, аутоімунними розладами та ін.
Також варто враховувати, що попри можливі випадки патології у будь-якому віці, більше шансів стикнутися з хворобою можливо саме з віком. Окрім того, у жінок це частіше трапляється, ніж у чоловіків.

Діагностика та тактика лікування

Найпоширенішим методом діагностування захворювання є проведення КТ, адже рентгенографії для цього не достатньо, а також бронхоскопії, тестів функції легень, генетичного дослідження.
А от встановлення причини бронхоектазів відбувається на основі анамнезу пацієнта, даних клінічної картини та фізикального огляду. Додатково необхідне проведення лабораторних досліджень крові, посів мокротиння. 
 
Відповідно аби запобігти погіршенню бронхоектазів важливо з’ясувати та усунути точну їх причину.
Загалом не існує специфічних ліків проти бронхоектазів, але лікування важливо, щоб допомогти пацієнтові впоратися із захворюванням. Тому до найпоширеніших варіантів лікування бронхоектазів включають фізіотерапію (постуральний дренаж, дихальні вправи), оперативне втручання при розвитку кровотечі у легені. Також лікар допоможе пацієнтові навчитися методам відведення слизу. Медикаментозно доцільним буде призначення антибіотиків для усунення інфекційного агента, макролідів, муколітиків.
 
Відповідно, якщо причиною бронхоектазів є ХОЗЛ, імунні розлади дії лікаря першочергово будуть направлені на усунення даних захворювань.
Не варто забувати, що зміна способу життя у вигляді фізичних вправ, правильного харчування та великої кількості води дасть можливість полегшити перебіг симптомів бронхоектазів.
Прогноз захворювання залежатиме від тяжкості його перебігу та стану, що його викликає.

Тому рання діагностика важлива, щоб можна було розпочати лікування та запобігти додатковому пошкодженню легенів.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм