Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Який вплив холоду на прояви астми?

Який вплив холоду на прояви астми?У більшості випадків розвиток симптомів астми залежатиме від пори року. Взимку зниження температури може зробити дихання важчим з додатковою появою кашлю. Так люди, які страждають на астму, стикаються з двома проблемами взимку. Одна полягає в тому, що вони проводять більше часу вдома, інша - що надворі холодно.

Насамперед відмітимо, що розвиток астми (запалення бронхів) супроводжується набряком та запаленням дихальних шляхів при впливі певних тригерів. Як наслідок звуження дихальних шляхів створює проблеми з надходженням повітря. Ось чому люди з астмою часто мають проблеми з диханням.
 
Загалом, чим важча астма, тим більша ймовірність, що холодне повітря вплине на хворого.

Причин цьому декілька:
  1. Вплив холодного сухого повітря: оскільки дихальні шляхи вкриті тонким шаром рідини, вплив сухого повітря прискорює випарування цієї рідини. Як наслідок дихальні шляхи набрякають та подразнюються, що тільки посилює симптоми астми.
  2. Збільшене продукування захисного слизу, що покриває дихальні шляхи. Взимку його виділяється більше, при цьому він густіший та дуже липкий. Це своєю чергою підвищує ризики застуди чи іншої інфекції.
  3. Розвиток респіраторних вірусних інфекцій (наприклад, застуда, грип).
  4. Вогкість та цвіль.
  5. Пилові кліщі.
  6. Центральне опалення, каміни та дров'яні печі.

Які фактори можуть вплинути загострення астми?

Застуда є лише одним із багатьох тригерів астми. До інших причин, що можуть викликати симптоми запалення, включають:
  • дим від цигарок;
  • сильні запахи;
  • алергени, такі як пилок, цвіль, пилові кліщі та шерсть тварин;
  • стрес;
  • бактеріальні або вірусні інфекції.

Основні симптоми астми

Симптоми астми при холодній погоді нічим не відрізняються від астми, спричиненої іншими тригерами.
  1. Задишка.
  2. Кашель.
  3. Хрипи.
  4. Дискомфорт у грудях.

Тактика

З метою запобігання загострення бронхіальної астми взимку, варто подбати про контроль захворювання до настання холодів. З цією метою доцільним буде приймати відповідну медикаментозну терапію призначену лікарем на постійній основі. До прикладу це можуть бути інгаляційні кортикостероїди, бета-агоністи тривалої дії або ж препарати швидкого полегшення, які пацієнт приймає лише тоді, коли у них є необхідність (наприклад, перед фізичними вправами на холоді). Прикладами таких препаратів є бронходилататори короткої дії та антихолінергічні засоби.
 
Самостійно при нападі астми допомога надається у вигляді швидкодійного рятувального інгалятора. Ліки повинні відкрити дихальні шляхи та допомогти легше дихати.
З метою запобігання нападів астми варто дотримуватися декількох порад: 
  1. Залишатися вдома при низькій температурі повітря або тепло вдягатися, закриваючи ніс та рот шарфом.
  2. Підтримання водного балансу, насамперед для розрідження слизу.
  3. Вакцинація проти грипу.
  4. Часте миття рук.
  5. Уникання людних місць та людей із застудою й грипом.
  6. Уникання алергенів. 
  7. Проведення прибирання вдома. Відмітимо, що допоміжним засобом в очищенні домівки від патогенних збудників є бактерицидний рециркулятор. Даний прилад, що нагадує за своїм механізмом бактерицидні лампи, сприяє очищенню повітрю на 98% від патогенних збудників. Ознайомитися більш детальніше з бактерицидним рециркулятором та придбати його можливо в медичному маркеті ITMED.
  8. Обмеження фізичних навантажень на свіжому повітрі. Варто надати перевагу тренуванням вдома або в тренажерному залі.
У тому випадку, коли симптоми астми не покращуються або здається, що вони погіршуються щоразу при перебуванні на холоді, можливо, пацієнтові доведеться звернутися до лікаря, щоб переглянути план дій щодо основного захворювання. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм