Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Бронхіоліт: основні симптоми запалення бронхіол легень

Бронхіоліт: основні симптоми запалення бронхіол легеньБронхіоліт - це патологічний процес, що супроводжується розвитком запалення в бронхіолах, дрібних дихальних шляхах легень. Відмітимо, що захворювання являє собою вірусну легеневу інфекцію та переважно виникає у дітей, рідше у дорослих.

Бронхіоліт зазвичай має легкий перебіг, однак у серйозних випадках можливе його прогресування до легеневої недостатності.
 
Попри схожу назву з бронхітом, при бронхіоліті відбувається ураження інших структур. Відповідно бронхіт - це інфекція бронхів, тоді як бронхіоліт супроводжується ураженням менших бронхіол.

В залежності від причини виникнення захворювання розрізняють вірусний бронхіоліт, причиною якого є переважно респіраторно-синцитіальний вірус. Інша форма - облітеруючий бронхіоліт, або «попкорн-легеня», який є рідкісним та небезпечним станом та виникає у дорослих. Причиною є важкі легеневі інфекції та тривалий вплив токсичних речовин, що як наслідок спричиняють рубцювання бронхіол.

Основні симптоми

  1. Нежить та закладеність носа.
  2. Лихоманка.
  3. Відсутність апетиту.
  4. Кашель.
На перший погляд, ці симптоми нагадують звичайну застуду, однак згодом відбувається їх прогресування з періодичним полегшенням самопочуття. Додатково до патологічного процесу приєднується задишка, хрипи, хрипкий кашель, блювання після приймання їди, загальна слабкість.
 
Виниклі симптоми потребують негайного звернення до лікаря у випадках малого віку дитини та наявності в неї супутніх захворювань легень та серця.

Відмітимо, що при облітеруючій формі ознаки посилюються під час фізичних вправ. У тому випадку якщо причиною є вплив хімічних речовин також спостерігається подразнення очей, шкіри, рота або носа.

Основні причини

Як зазначалося вище вірусний бронхіоліт виникає, коли вірус вражає бронхіоли, які є найменшими дихальними шляхами у легенях. Інфекція змушує бронхіоли набрякати та запалюватися. У цих дихальних шляхах накопичується слиз, що ускладнює вільний потік повітря в легені та з них. Прикладом збудників є аденовіруси, респіраторно-синцитіальний вірус, віруси грипу.
 
Щодо облітеруючого бронхіоліту, то часто причину його розвитку просто неможливо виявити. Однак ймовірними тригерами можуть виступати ускладнення після трансплантації легень, пари хімічних речовин, побічні реакції на лікарські засоби та ін.
 
Оскільки бронхіоліт переважно вражає дітей, то в групі ризику знаходяться діти до 2 років з пригніченою імунною системою та ті, що зазнають постійного впливу сигаретного диму.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі проведення повного фізикального огляду, візуалізаційних тестів (рентгенографія, КТ), спірометрії, лабораторних досліджень крові та виділень з носа.

Тактика лікування залежатиме від виду захворювання. Так вірусний бронхіоліт переважно має легкий перебіг та не потребує лікування. При тяжкому перебігу даної форми в умовах стаціонару дитина забезпечується кисневою підтримкою та інфузійною терапією. 

Оскільки облітеруючий бронхіоліт викликає рубці, лікування буде направлене на полегшення симптомів. Варіанти лікування включають призначення кортикостероїдів, імунодепресантів та кисневу терапію. 
У критичних випадках доцільним варіантом буде проведення трансплантації легень.
 
Найкращий спосіб запобігти вірусному бронхіоліту це звести до мінімуму контакт із вірусами, які викликають хворобу. Для цього рекомендуємо придбати бактерицидний рециркулятор в медичному маркеті ITMED, дія якого направлена на зниження різних типів патогенних збудників без жодної шкоди для власника (завдяки закритому корпусу).

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм