Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми легеневого фіброзу

Основні симптоми легеневого фіброзуФіброз легень на сьогодні є одним з найпоширеніших ускладнень коронавірусної інфекції. Тому розберемо детальніше особливості перебігу даного стану.

Фіброз легень - це патологічний стан, що характеризується пошкодженням легеневої тканини з наступним розвитком рубцювання.
 
Тобто легенева тканина замінюється сполучною й стає набагато щільнішою, з наступним розростанням між альвеолами. Це відповідно впливає на функцію органу, призводить до утрудненого газообміну, порушення механізму очищення дихальних шляхів аж до дихальної недостатності.
 
Відмітимо, що заміщення здорової тканини на сполучну можливе не тільки в легенях, а й в інших органах (наприклад, печінка).
В залежності від розповсюдження патологічного процесу фіброз може бути одностороннім або двостороннім, осередковим з ураженням незначної частини органу та тотальним.

Основні причини

Не одним COVID-19 може супроводжуватися фіброз. До провокуючих факторів, можливо віднести наступні стани:
  • приймання певних лікарських препаратів;
  • спадковий фактор;
  • проходження променевої терапії пацієнтами з онкологією (рак молочної залози, рак легень);
  • умови проживання або несприятливі умови праці, при яких відбувається контактування з азбестовими волокнами, металевим пилом, силікатним пилом тощо;
  • наявність в анамнезі супутніх патологічних станів (наприклад, пневмонія, дерматоміозит, системний червоний вовчак, ХОЗЛ).

Якими симптомами супроводжуватиметься легеневий фіброз?

Для фіброзу характерний латентний поступовий розвиток з наступним наростанням симптомів.
  1. Швидка стомлюваність та загальна слабкість.
  2. Задишка, що на початку виникає після фізичного навантаження, а згодом і в стані спокою. 
  3. Поверхневе та прискорене дихання.
  4. Сухий кашель (згодом можливе виділення мокротиння).
  5. Ціаноз губ та шкірних покривів.
  6. Безпричинне зниження маси тіла.
  7. Поява больових відчуттів в м'язах та суглобах.
Однією з характерних особливостей на більш пізній стадії є деформація фаланг рук або ніг по типу барабанних паличок та годинникових скелець.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу потребуватиме проведення ряду інструментальних методів дослідження: рентгенографія, КТ, бронхоскопія, спірографія.
Візуалізаційно можливе спостереження зміни в легенях по типу матового скла. 
 
Перед тим, як розпочинати терапію, лікарю необхідно встановити причину, що викликала фіброз саме та її усунути. Це дасть можливість зупинити патологічний процес. При неможливості встановити тригер захворювання діагностується ідіопатичний легеневий фіброз.
 
Тактика лікування насамперед буде направлена на симптоматичну терапію у вигляді оксигенотерапії. Тому при необхідності у тривалій кисневій підтримці, придбати кисневий концентратор можливо скориставшись медичним маркетом ITMED.
 
Доцільною буде проходження реабілітації, проведення дихальних вправ, відмова від шкідливих звичок. Медикаментозна терапія включатиме препарати, що сповільнюють рубцювання.
При показаннях можливе проведення реєстрації пацієнта на трансплантацію легень. Зазвичай це є доцільним для молодих пацієнтів з суттєвим ураженням органу.
 
Важливо розуміти, що наслідки фіброзу є незворотними, тому варто якомога раніше звернутися до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм