Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Хронічне обструктивне захворювання легень: основні симптоми

Хронічне обструктивне захворювання легень: основні симптомиХронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ) - це патологічний стан хронічного характеру, для якого є характерним розвиток запального процесу в верхніх дихальних шляхах з наступним порушенням потоку повітря до органу. Насамперед основними проявами патології є сильний кашель та задишка.

За статистичними даними більшість випадків ХОЗЛ припадає на осіб вікової категорії 40+. Хоча не є виключенням розвитку захворювання й у більш молодому віці. А вплив на дітей тих факторів, що спричиняють захворювання, у майбутньому також може підвищити ризики розвитку ХОЗЛ. Як приклад можна навести пасивне куріння. 
 
При відсутності вчасного лікування високі ризики летального результату.

Які фактори впливають на розвиток ХОЗЛ?

  1. Куріння, в тому числі й пасивне - належить до однієї з частих причин розвитку ХОЗЛ.
  2. Спадковий фактор. 
  3. Робота на небезпечних підприємствах.
  4. Наявність в анамнезі обструктивного бронхіту (насамперед в дитячому віці).
  5. Печія, коли кислота потрапляє в дихальні шляхи викликаючи розвиток бронхіту. Це своєю чергою й може спровокувати ХОЗЛ.
  6. Серцево-судинні захворювання.
  7. Проживання на екологічно забрудненій території.
Окремо виділяють вплив коронавірусної інфекції на розвиток ХОЗЛ. Адже окрім підвищення рівня захворювання на захворювання легень, COVID-19 впливає на прискорення ХОЗЛ з вираженішими його проявами.

Основні прояви захворювання

Дуже часто захворювання має поступовий перебіг, що не завжди викликає занепокоєння зі сторони хворого. Як наслідок момент звернення до лікаря відтерміновується.
Так спочатку виникає кашель з виділенням мокротиння та задишка. Симптоми турбують лише під час фізичних навантажень, однак з прогресуванням захворювання вони стають інтенсивнішими незалежно від діяльності пацієнта. Окрім того, додатково розвивається відчуття стиснення в грудній клітці, підвищення температури, неможливість зробити повноцінний вдих та супроводження самого процесу дихання свистячими хрипами.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу у більшості випадків обмежується оглядом лікаря з аналізом клінічної картини, даних анамнезу та проведенням спірометрії (дослідження об'ємів дихання). При необхідності  у придбанні спірометру, як для застосування в домашніх умовах, так і безпосередньо в медичний заклад зробити Ви це зможете в медичному маркеті ITMED
Оскільки ХОЗЛ належить до невиліковного захворювання, тому і відповідне лікування необхідно проводити пожиттєво, що дасть можливість хворим нормально жити та насамперед дихати. Зазвичай в лікуванні використовують базисну терапію (холінолітики, бета-агоністи та  глюкокортикостероїди), що розроблені у зручній формі - інгаляторів.
 
Наразі державою поступово відбувається розширення забезпечення хворих безперервним лікуванням, даючи можливість отримати препарати безоплатно або зі знижкою. Однак ліки проти ХОЗЛ, на відміну від бронхіальної астми ще не включено до програми реімбурсації “Доступні ліки”, що пов'язано з впливом пандемії COVID-19. Дану ситуацію керівництво МОЗ планує змінити у 2022 році. 
 
Також до медикаментозної терапії додається і модифікація способу життя пацієнта. Аби запобігти нападам задишки та інших симптомів рекомендовано правильно харчуватися, відмовитися від паління,  бути в міру фізично активним.
 
Оскільки збільшена кількість випадків ХОЗЛ та його ускладненого перебігу пов'язана з пізнім зверненням за лікарською допомогою, варто не зволікати при появі симптомів, а одразу звернутися до свого сімейного лікаря або не поповнювати ряд й так високих статистичних показників. Також зосередьте свою увагу на відмові від шкідливих звичок, а саме курінню, яке у 80% є основним тригером розвитку ХОЗЛ.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм