Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гіпоксія: основні симптоми дефіциту кисню в організмі

Гіпоксія: основні симптоми дефіциту кисню в організміПитання розвитку гіпоксії на сьогодні є особливо поширеним, у зв'язку з пандемією COVID-19. Адже вірус насамперед уражає легеневу тканину, що як наслідок викликає порушення насичення організму киснем. Тому розберемо детальніше, які прояви вказуватимуть на розвиток гіпоксії та яка тактика застосовуватиметься.

Гіпоксія або киснева недостатність - це патологічний стан, для якого є характерним дефіцит кисню в організму (органах, тканинах та крові). 
 
Тобто порушення виникає або внаслідок поганого засвоєння тканинами кисню при його достатній кількості, або органи не забезпечуються необхідним об'ємом кисню.
 
В залежності від причини, що викликала кисневу недостатність, розрізняють дихальну, серцево-судинну, гемічну (порушення в кровотворній системі), тканинну та змішану форми гіпоксії.

Основні причини

Викликати перешкоду кисневого харчування може як розвиток певного патологічного процесу, так і фізичний стан людини.
  1. Інтенсивні фізичні навантаження.
  2. Тривале перебування в задушливому приміщенні, яке не провітрюється.
  3. Запалення легень, коронавірусна інфекція.
  4. Набряк легень.
  5. Порушення судин, при ускладненнях ЦД.
  6. Інфаркт міокарда.
  7. Васкуліти.
  8. Отруєння токсичними речовинами.
В групі ризику з розвитку гіпоксії знаходяться люди похилого віку, особи з наявністю в анамнезі травми голови, хронічних захворювань, інфаркту. Потребувати більше кисню наш організм може навіть коли ми знаходимося в умовах постійного стресу.

Які симптоми вказуватимуть на розвиток гіпоксії?

Для гострого перебігу гіпоксії характерний стрімкий розвиток симптомів:
  • стан ейфорії, підвищена збудливість;
  • порушення координації рухів;
  • головний біль;
  • прискорене дихання й серцебиття;
  • ціаноз обличчя й слизових оболонок;
  • холодний піт;
  • нудота й блювання;
  • поява поколювання й оніміння в кінцівках;
  • кашель.
Чим триваліше й тяжче протікає гіпоксія, тим інтенсивнішими будуть її прояви. Може розвинутися коматозний стан або навіть летальний результат, при набряку мозку.
 
Також не є виключенням перебіг так званої “щасливої гіпоксії”, що спостерігається переважно у пацієнтів з коронавірусною хворобою. Коли кисень в крові знаходиться на дуже низькому рівні, однак при цьому хворого не турбують симптоми порушення дихання. Тому спеціалісти вкотре акцентують на доцільності мати в домашніх умовах пульсоксиметр та контролювати показники насичення крові киснем. Аби вчасно помітити погіршення та звернутися до лікаря.
 
Хронічна форма порушення може виникнути в умовах ізольованого тривалого перебування в приміщенні або внаслідок патологічного процесу. Така форма гіпоксії супроводжуватиметься швидкою втомлюваністю та слабкістю, головним болем та запамороченням, сонливістю вдень. Нігті набуватимуть вигляду “циферблату годинника”, а фаланги - “барабанних паличок”. Також одним із “датчиків” кисню є наша шкіра, яка при тривалому його недоотриманні стає сухою, тьмяною з сірим відтінком.

Тактика 

Діагностування гіпоксії відбуватиметься на основі проведення ряду обстежень, серед яких пульсоксиметрія, УЗД, ЕКГ, лабораторні аналізи крові.
 
В основі надання допомоги при гіпоксії та стану, що її викликало (COVID-19, пневмонія) покладено проведення кисневої терапії. І якомога раніше. Це дасть можливість скоригувати стан хворого. 
 
На жаль проблема з кисневим забезпеченням в Україні на певних її територіях все ще існує. І при цьому, що кількість випадків захворювань на коронавірус та його ускладнень невпинно зростає. Більшість пацієнтів, що досягли показників сатурації  94% через брак місць в лікарнях виписуються додому. Тоді виникає проблема в подальшій кисневій підтримці. І при неможливості в амбулаторних умовах забезпечити хворого кисневим концентратором, виникає потреба в його придбанні. Відмітимо, що при необхідності, як для використання в домашніх умовах, так і умовах стаціонару, придбати кисневий концентратор потрібного об'єму Ви зможете в медичному маркеті ITMED.   
 
Відповідно окрім усунення основної причини гіпоксії, додатково призначається медикаментозне лікування у вигляді знеболювальних, спазмолітиків, бронхорозширювальних препаратів, антикоагулянтів. 
 
Пам'ятайте, що вчасне звернення до лікаря при появі симптомів гіпоксії дасть можливість запобігти ряду ускладнень.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм