Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Грип та COVID-19: основні відмінності

Грип та COVID-19: основні відмінностіВ осінній період випадки COVID-19 стають дедалі поширенішими та мають тяжкий перебіг. Однак при цьому до нього приєднався ще й грип. Попри схожість даних патологій, певні відмінності все ж. І про них ми поговоримо далі.

Основні симптоми грипу та коронавірусу. Їх відмінності

Стосовно COVID-19 та його клінічної картини можна зазначити, що якщо на початку епідемії існували чіткі клінічні ознаки у вигляді високої температури, втрати смаку та нюху, то сьогодні перебіг хвороби дуже різниться. Так одна частина населення може перенести захворювання досить легко не потребуючи лікування в стаціонарі, а інша навпаки зазнає серйозних ускладнень. Саме тому важливо при появі нетипових симптомів й погіршенні самопочуття одразу звернутися до свого сімейного лікаря для обирання наступної тактики.
 
Які ж симптоми є найпоширенішими при розвитку COVID-19?
Слабкість.
Вже зазначені втрата нюху й смаку.
Сухий кашель.
Лихоманка.
Біль у м'язах, горлі, головний біль.
Поява висипань на тілі.
Діарея.
 
Відповідно про складний перебіг захворювання свідчитиме поява задишки, болю в грудях, утрудненого дихання, порушення свідомості. 
 
Симптоми ж грипу є майже ідентичними до COVID-19. Так хворого турбує кашель, ломота в тілі, лихоманка та ядуха. Однак відмінністю є те, що грип має стрімкіший перебіг, тобто інкубаційний період. Наприклад, якщо під час грипу вранці Ви відчули нездужання, то вже ввечері у Вас буде висока температура. 
 
Однак якщо на початку розвитку захворювань клінічна картина є дещо схожою, згодом вона розходиться. Оскільки збудники коронавірусу та грипу є зовсім різні вірусу. 
 
Не є виключенням коли відбувається розвиток одночасного захворювання на грип та коронавірус. Тоді клінічна картина буде більш складна, відповідно як і ускладнення, адже це два серйозні захворювання. На жаль високі ризики летальності. 

Тактика

В першу чергу зазначимо, що у більшості випадків самостійно встановити грип у Вас чи коронавірус не є можливим. Адже так чи інакше симптоми обох патологій мають дійсно тісну схожість. Тому в першу зверніться до свого сімейного лікаря. Який окрім лікування з метою встановлення типу вірусу призначить проведення лабораторних досліджень (ПЛР-дослідження).
 
Лікування буде залежати від складності протікання захворювань, у більшості випадків це симптоматична терапія. Антибіотики проти вірусних хвороб не діють. Антибактеріальна терапія проводиться лікарем у разі приєднання до грипу або коронавірусу бактеріальної інфекції. 
 
Також варто пам'ятати, що найкращим варіантом боротьби як з грипом, так і коронавірусом є їх профілактика. Яка звісно, що не може гарантувати 100% захист, однак у разі розвитку захворювання, його перебіг відбудеться у легшій формі.
 
Тому в першу чергу захистіть себе за допомогою щеплення. При цьому відмітимо, що вакцини проти обох недуг є в наявності в медичних закладах. Між проведенням вакцинації від ковіду та щепленнями від грипу має пройти не менше двох тижнів. 
 
Також лікарі неодноразово наголошували на доцільності мати в домашніх умовах - пульсоксиметр, прилад для вимірювання насичення крові киснем. Це важливо, адже при COVID-19 розвивається гіпоксія, яка певний час може ніяк себе не проявляти та не викликати скарг у хворого. При цьому показники пульсоксиметру будуть вже вказувати на порушення та дефіцит кисню. Тому пацієнт одразу зможе сповістити про це лікаря.
 
Відмітимо, що придбати пульсоксиметр Ви зможете в медичному маркеті ITMED. Там можливо ознайомитися з різними видами приладів, в тому числі з тими які підключаються до мобільного телефону. Це дає можливість контролювати стан на постійній основі.  

До цього додайте вже стандартні для нас методи захисту:
  • соціальна дистанція;
  • носіння масок;
  • гігієна рук;
  • провітрювання приміщення, а при можливості й проведення його дезінфекції за допомогою рециркулятора. 
Пам'ятайте, що самостійні методи лікування при виникненні симптомів, що мають схожі ознаки до грипу, застуди або COVID-19 можуть погіршити Ваше самопочуття. В першу чергу проконсультуйтеся зі своїм сімейним лікарем для обрання подальшої тактики лікування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм