Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Пневмонія: які симптоми вказуватимуть на розвиток запалення легень?

Пневмонія: які симптоми вказуватимуть на розвиток запалення легень?Сьогодні в умовах пандемії, пневмонія викликає все більшу кількість випадків госпіталізацій, як ускладнення коронавірусної інфекції. Детальніше про основні прояви пневмонії та методи лікування недугу, з'ясуємо далі. 

Пневмонія - це патологічний стан інфекційного генезу, що характеризується розвитком запального процесу в легеневій тканині. 
 
У разі розвитку пневмонії повітряні мішечки легень (альвеоли) заповнюються рідиною (інколи гноєм), що викликає ускладнене дихання.
 
В залежності від типу збудника розрізняють вірусну або бактеріальну пневмонію. Збудники передаються повітряно-крапельним шляхом. Рідше розвивається грибкова інфекція в легенях, з потраплянням збудника з довкілля.
 
Відмітимо, що вірусна пневмонія до розвитку COVID-19 вважалася патологією, що має неускладнений перебіг. Наразі ситуація є непередбачуваною, і як відреагує організм на ковідну пневмонію залежатиме від ряду факторів. 

Які фактори впливають на розвиток пневмонії?

Особливо обережними необхідно бути особам, що входять до групи ризику. До даного переліку можна віднести дітей, людей похилого віку, осіб з наявністю в анамнезі цукрового діабету, ІХС, гіпертонічну хворобу. Також додатковим ризикам сприяють шкідливі звички, малорухомий спосіб життя. 

Які симптоми вказуватимуть на розвиток пневмонії?

  1. Кашель з виділенням мокротиння.
  2. Загальна слабкість.
  3. Неможливість зробити глибокий вдих.
  4. Блідість шкірних покривів.
  5. Задишка та біль у грудях.
  6. Надмірне потовиділення.
  7. Прискорене серцебиття.
Також спеціалісти наголошують, що проявом пневмонії є розвиток так званого застудного захворювання, симптоми якого тримаються понад тиждень, а висока температура не збивається жарознижувальними препаратами. Відмітимо, що висока температура тіла при пневмонії свідчить про приєднання бактеріальної інфекції. 
 
Однак при цьому важливо враховувати й те, що не завжди симптоми пневмонії можуть бути яскраво вираженими. Так, наприклад у людей похилого віку симптоми можуть варіюватися від сонливості до слабкості з неможливістю піднятися з ліжка. Внаслідок чого високі ризики початку лікування захворювання вже на пізніх стадіях розвитку. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу включає проведення ряду лабораторних й інструментальних методів дослідження:
  • лабораторні дослідження крові та сечі, мікробіологічне дослідження мокротиння;
  • рентгенографія та/або КТ;
  • УЗД.
Відповідно аби лікування мало успіх важливо обрати правильну тактику. Насамперед терапія залежатиме від збудника захворювання. У разі якщо за певних причин це неможливо зробити призначаються антибіотики широкого спектра дії. 
 
У тому випадку, якщо пневмонія виникла як ускладнення COVID-19 антибіотики призначаються виключно уразі приєднання бактеріальної інфекції. В усіх інших випадках вони не матимуть результату. Тому на початковому етапі коронавірусної пневмонії лікарем проводиться противірусна терапія з контролем сатурації та показників крові, з метою запобігання тромбозів. Відмітимо, що моніторинг сатурації (рівня насиченості крові киснем), буде доцільним не тільки при розвитку пневмонії чи COVID-19, а з метою запобігання ускладнень з боку дихальної системи. Тому відповідний пристрій - пульсоксиметр давно став невіддільної частини аптечки українців. У разі необхідності придбати прилад, зробити Ви це зможете в медичному маркеті ITMED
 
Надалі специфічне лікування залежатиме від складності перебігу пневмонії. 

Профілактика

Сьогодні найкращим методом профілактики інфекційних процесів або їх полегшеного перебігу є проведення вакцинації, як проти COVID-19, так і проти грипу, Hib- й пневмококової інфекції. 
 
Також важливу роль відіграє у запобіганні недугу відмова від куріння, дотримання гігієни рук, дотримання соціальної дистанції серед людей, що мають ознаки ГРВІ. 
 
Пам'ятайте, що будь-які спроби самолікування, насамперед самостійне призначення антибактеріальних препаратів зможе не тільки ніяк не вплинути на перебіг пневмонії, а й спричинити ускладнення. Тому в першу чергу проконсультуйтеся зі своїм сімейним лікарем для обрання наступної тактики лікування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм