Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Захворювання органів дихання: основні симптоми

Захворювання органів дихання: основні симптомиПопри наростальні масштаби пандемії коронавірусної інфекції, інші захворювання дихальних шляхів також нікуди не зникли, хоча дещо залишились осторонь. Тому детальніше розберемо які симптоми органів дихання повинні викликати занепокоєння.

Захворювання органів дихання включають масштабну групу захворювань, серед яких запальні процеси слизової носа, ураження гортані й бронхів, туберкульоз, пневмонії, муковісцидоз та багато інших. І всі вони мають серйозні ускладнення, а при невчасному лікуванні можуть у певних випадках становити небезпеку для життя.
За статистичними даними проблема у вигляді респіраторних уражень, не втрачає оберти, а навпаки їх набирає, що насамперед пов'язано з кількістю випадків захворювань на COVID-19. Окрім того, конкуренцію коронавірусу складає сезон грипу й ГРВІ, туберкульоз, більшість випадків якого навіть не діагностується. Окрема увага приділяється сезонним алергіям та поширеності бронхіальної астми.

Які причини розвитку?

  1. Спадковий фактор, вроджені аномалії.
  2. Підвищена реакція організму до алергенів.
  3. Бактеріальні й вірусні інфекції.
  4. Аутоімунні порушення (дисбаланс імунної системи).
Провокуючими факторами, що підвищують ризики розвитку захворювань органів дихання являються незадовільне екологічне середовище, куріння, часте переохолодження, наявність в анамнезі супутніх патологій та інфекційних вогнищ.

Які симптоми характерні при ураженні органів дихання?

Звісно, що кожен патологічний стан має характерні специфічні ознаки. Однак у більшості випадків їх об'єднує поява наступних симптомів:
  • кашель (вологий або сухий);
  • загальна слабкість, біль в м'язах;
  • нежить та чхання;
  • задишка;
  • надмірне потовиділення, особливо в нічний час;
  • підвищена температура тіла або тривалий час підвищені субфебрильні показники;
  • виділення крові з мокротою.
Ускладнений перебіг захворювань органів дихання у більшості випадків супроводжується дихальною недостатністю. Це є стан, що потребує надання екстреної медичної допомоги.

Діагностика та методи лікування

Золотим стандартом у діагностування уражень зі сторони органів дихання являються, наступні методи обстеження:
  • рентгенографія, КТ: дають можливість візуалізаційно оцінити перебіг патологічного процесу, насамперед оцінивши структурні зміни органів дихання;
  • фібробронхоскопія: метод дозволяє за допомогою ендоскопа оцінити стан гортані, трахеї й бронхів, й при необхідності провести біопсію для наступного гістологічного дослідження;
  • пікфлуометрія: дає можливість встановити функцію дихання;
  • пульсоксиметрія: це напевно найбільш частий медичний прилад, що наразі купується українцями. Його призначення набуло розголосу у зв'язку з розвитком COVID-19. Адже пульсоксиметр дає можливість встановити рівень насичення крові киснем (сатурацію). Саме цей прилад лікарі рекомендують придбати для контролю дихальної функції в умовах пандемії. Адже коли сатурація знижується, завдаючи при цьому ураження організму, хворий ще навіть може не відчувати дані симптоми. Тому якщо Ви ще не придбали пульсоксиметр, Ви зможете це зробити в медичному маркеті ITMED.
Відповідно й методи лікування захворювань органів дихання є індивідуальними. До загальних препаратів для лікування органів дихальної системи належать антибактеріальні або противірусні; протизапальні; муколітики; антигістамінні; бронхолітики. 
 
Головне пам'ятайте про небезпеку самолікування. При появі тривожних симптомів зверніться за консультацією до свого сімейного лікаря, який на основі проведених методів обстеження призначить необхідне лікування або перенаправить вас до спеціаліста вузького профілю для подальшої терапії.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм