Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Бронхоектази: основні причини розширення бронхів

Бронхоектази: основні причини розширення бронхівПопри рідкісні випадки, бронхоектази мають тісний зв'язок з запальними захворюваннями в легенях, оскільки саме патологічне розширення бронхів виникає в результаті поєднання ураження бронхів та легеневої тканини. 

Бронхоектази - це патологічний стан, що супроводжується незворотним розширенням бронхів внаслідок ураження їхньої стінки. 

Розширення бронхів може виступати як самостійна патологія, так і бути проявом іншого патологічного процесу, що до речі трапляється у більшості випадків. 

Які фактори впливають на розвиток бронхоектазів?

Відмітимо, що захворювання може бути як вродженим, так і набутим. 
Так вроджена форма бронхоектазу пов'язана з рідкісними вродженими вадами. 

До причин набутої форми захворювання належать наступні стани:
  • інфекційні захворювання тяжкого перебігу;
  • термічне ураження легень;
  • вдихання токсичних газів;
  • звуження просвіту бронхів внаслідок наявності в анамнезу пухлини або потрапляння стороннього тіла;
  • гастроезофагеальний рефлюкс;
  • хронічний бронхіт;
  • муковісцидоз;
  • пневмофіброз, що може бути спричинений ревматоїдним артритом, саркоїдозом, неспецифічним виразковим колітом та ін. 
Розвиток захворювання та вплив на його виникнення різних патологічних чинників в першу чергу залежатиме від низької еластичної стінки бронхів та збільшення їх податливості. Цьому ще сприяє тиск, спричиненим, наприклад кашлем.

Які симптоми вказуватимуть на незворотній розвиток розширення бронхів?

Хворого починає турбувати кашель, переважно з відкашлюванням гнійних виділень (значної кількості). Відповідно це спричиняє і появу неприємного запаху з рота.
Додатково виникають скарги на:
  • задишку, особливо при фізичному навантаженні;
  • субфебрильну температуру;
  • слабкість та швидку втомлюваність;
  • часте загострення захворювань нижніх дихальних шляхів інфекційного генезу;
  • кровохаркання;
  • ціаноз;
  • деформацію пальців (по типу “барабанних паличок”) та нігтів (у вигляді “годинникових скелець”).
Чим довше розвивається захворювання, тим інтенсивнішим стає кашель з високою ймовірністю дихальної недостатності. 

Діагностика та тактика лікування

Лікар терапевт або пульмонолог окрім збору анамнезу та аналізу клінічної картини, проводить фізикальний огляд пацієнта. При проведенні аускультації за допомогою фонендоскопу над ділянкою патологічно розширених бронхів прослуховується бронхіальне дихання, свистячі та вологі хрипи.
Візуалізація патологічного процесу відбувається шляхом проведення КТ та рентгенографії, бронхоскопії. Додатково доцільним буде проведення ряду лабораторних методів дослідження, бак дослідження мокротиння, спірометрія.
 
Тактика лікування буде залежати від стадії розвитку захворювання. Так при загостренні проводиться антибактеріальна терапія. Лікування хронічної форми направлено на проведення реабілітаційних процедур з покращенням відходження мокроти, призначення муколітиків, антибіотиків та бронходилататорів. До загальних заходів лікування належать прогулянки на свіжому повітрі, повноцінне харчування, відведення часу для знаходження у дренажному положенні. Тобто хворий лягає на спині з піднятими ногами, на боку або на животі аби забезпечити краще відходження мокротиння. 
 
Можливе проведення оперативного втручання з наступним видаленням ділянок ураженої легені або навіть її повна резекція, в залежності від складності перебігу захворювання.

Профілактика

Аби запобігти розвитку бронхоектазів важливо своєчасно та вірно проводити лікування захворювань, що спричиняють незворотне розширення бронхів (пневмонія, бронхіти); відмовитися від шкідливих звичок; запобігати професійним захворюванням, які безпосередньо пов'язані з контактуванням з пилом, хімічними речовинами. 
 
При появі сильного кашлю, больових відчуттів у грудях одразу зверніться за консультацією до лікаря аби вчасно діагностувати патологію та запобігти виникненню ускладнень.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм