Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому важливо знати рівень насиченості крові киснем не тільки в умовах пандемії?

Чому важливо знати рівень насиченості крові киснем не тільки в умовах пандемії?Термін “сатурація” ще донедавна був знайомим лише тому відсотку населення, яке має відношення до медицини. Однак умови пандемії внесли свої радикальні зміни. І тепер, майже кожен українець старається слідкувати за рівнем насиченості крові киснем. Це дійсно важливо! Однак розберемо нюанси проведення самої процедури визначення сатурації та при яких станах, окрім COVID-19, необхідно слідкувати за її показниками.

Сатурація, про яку ми обізнані означає ступінь насиченості артеріальної крові киснем. Тобто встановлення ступеню насиченості певної рідини газом.
 
В нормі показники рівня насиченості крові киснем становить 95-98%. Ці показники можуть коливатися, в залежності від вікового фактора та наявності супутніх хвороб в анамнезі. При досяганні показників від 94% й нижче - варто бити на сполох та сповістити лікаря. Відмітимо, що сатурація 99-100% зустрічається в тих пацієнтів, що проходять кисневу терапію.
 
В домашніх умовах, що наразі є дуже актуальним, проводити визначення сатурації можливо приладом - пульсоксиметром.

Пульсоксиметр та рівень сатурації

Пульсоксиметр є приладом який дає можливість встановити насиченість капілярної крові киснем. “Домашній” пристрій має певні відмінності від того, що застосовується в умовах стаціонару. Однак при цьому є не менш інформативним. Так людина самостійно може слідкувати та відповідно трактувати показники сатурації та частоти пульсу. Й при погіршенні показників одразу сповістити свого сімейного лікаря або викликати швидку допомогу. 
 
Все більше спеціалістів акцентують на важливості наявності пульсоксиметру в домашній аптечці, адже так ви тримаєте своє самопочуття під контролем й у разі чого одразу сповістите лікаря. Також це певною мірою знижує навантаження на сімейних лікарів та знижує ризики розповсюдження інфекції, оскільки людина, яка хвора на COVID-19 або з підозрою на нього, не виходячи з дому та не відвідуючи медичний заклад може контролювати показники сатурації та дотримуватися лікування призначене лікарем. 
 
Відмітимо, що зниження показників сатурації, особливо при COVID-19 може виникнути раптово, тим самим спричинивши гіпоксію та дихальну недостатність (при сатурації нижче 90%). Такі пацієнти потребують госпіталізації.

Вимірювання сатурації

Сама процедура не потребує ніяких специфічних навичок чи знань. Ви фіксуєте пульсоксиметр на пальці (кінцевій фаланзі), рідше на мочці вуха або зап'ясті та чекаєте упродовж декількох секунд. Далі отримуєте результати дослідження: верхня позначка - рівень сатурації, нижні цифри - пульс.
 
Однак важливо враховувати певні стани, які можуть вплинути на правильність сатурації. У більшості випадків це спітнілі або вологі долоні; ураження нігтів грибком; покриття нігтьової пластини лаком або нарощені нігті; тремор кінцівок; стан стресу; холодні руки; яскраве світло.

Розвиток яких станів потребує проведення пульсоксиметрії?

  1. Заняття спортом, з метою встановлення витривалості.
  2. Захворювання органів дихання (ХОЗЛ, бронхіальна астма).
  3. Проведення оксигенотерапії.
  4. Порушення дихання.
  5. Проведення моніторинг вагітних та плоду, новонароджених.
  6. При хірургічному втручанні та виходу зі стану наркозу.

Який пульсоксиметр необхідно обрати?

Сьогодні ринок України презентує просто неймовірний різновид пульсоксиметрів, які різняться своїми функціями та ціною. Однак важливо розуміти, що якісний прилад не може коштувати дешево. Пульсоксиметр це прилад для якого важлива точність, адже від цього безпосередньо залежить самопочуття та життя людини. Тому обирайте прилад виключно в аптеках або медичних маркетах. Рекомендуємо для цього медичний маркет ITMED, де окрім стандартних та якісних пульсоксиметрів, можливо придбати прилад з функцією синхронізації з мобільним телефоном, що є досить зручно. Окрім того, на кожен товар надається сертифікат якості та відповідні гарантії.
 
Незалежно від вибору та додаткових функцій приладу головне це прослідковувати динаміку. Якщо Ви помічаєте, що показники постійно знижуються обов'язково сповістіть про це лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм