Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Обструктивний бронхіт: основні причини та методи лікування

Обструктивний бронхіт: основні причини та методи лікуванняОбструктивний бронхіт є досить поширеним захворюванням, яке може виникати як у дитячому, так і дорослому віці.  При цьому недооцінювати його зовсім не варто, адже при самолікуванні або неналежній терапії високі ризики розвитку бронхіальної астми та інших респіраторних патологій. Тому розберемо детальніше які основні причини розвитку обструктивного бронхіту та якими симптомами він буде супроводжуватися.

Обструктивний бронхіт - це патологічний стан, що супроводжується розвитком запального процесу з наступним спазмом дихальних шляхів. Це своєю чергою утруднює дихання та відходження мокроти.
 
Захворювання може протікати в гострій та хронічній формах. При цьому гостра форма бронхіту найчастіше зустрічається у дітей раннього віку, а хронічна діагностується у дорослих. 

Які фактори можуть вплинути на розвиток обструктивного бронхіту?

  1. Спровокувати обструкцію (спазм) бронхів може розвиток патологічної реакції дихальних шляхів на алерген. 
  2. Вплив вірусів, бактерій, грибок у приміщенні.
  3. Тривале знаходження у приміщенні з високою вологістю.
  4. Проживання на екологічно забрудненій території.
  5. Спадковий фактор.
  6. Шкідливі звички, а саме куріння, в тому числі й пасивне.

Основні прояви захворювання

Для обструктивного бронхіту характерним буде поява підвищення температури, слабкості, кашлю сухого або вологого з посвистуванням. Та паралельними хрипами та задишкою, яка посилюється при різких рухах та фізичних навантаженнях. При цьому дихання хворого може бути досить гучним та чутися на відстані. 

Діагностика та тактика лікування

Точно встановити діагноз можливо лише при комплексному обстеженні з зібранням анамнезу та фізикальним оглядом, а саме аускультацією (наприклад при ОБ, свист та хрипи в грудях розрізняються без медичного стетоскопа).
Додатково проводиться ряд лабораторних аналізів крові, рентгенографія, УЗД, бронхоскопія та спірометрія, дослідження мокротиння.
 
Відмітимо, що розвиток випадків обструктивного бронхіту близько 3-4 разів на рік вже є приводом звернутися до лікаря алерголога. Так наступною тактикою лікаря буде проведення алергопроб та обов'язкової диференціальної діагностики з бронхіальною астмою. Це пов'язано з тим, що у  більшості випадків саме бронхіальна астма виникає як наслідок ускладнення обструктивного бронхіту хронічної форми. 
 
Тактика лікування є індивідуальною та залежатиме від особливостей організму. Основою є призначення медикаментозних препаратів (антибактеріальна терапія, відхаркувальні засоби, антигістамінні, імуностимулятори) та фізіотерапевтичних процедур.

Профілактика

  1. Відмова від шкідливих звичок.
  2. Підвищення імунних сил організму. 
  3. Створення безпечного простору шляхом проведення очищення повітря від грибків, бактерій та вірусів. Досягти цього можливо завдяки бактерицидному рециркулятору.
  4. Повноцінне харчування.
  5. Профілактичні огляди. 
Пам'ятайте, що у жодному разі не варто вдаватися до самолікування. Тільки лікар повинен провести обстеження та призначити відповідне лікування. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм