Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Абсцес легені: основні причини та методи лікування

Абсцес легені: основні причини та методи лікуванняАбсцес легені - це патологічний стан, що характеризується розвитком неспецифічного запального процесу в легеневій тканині. Внаслідок чого відбувається її розплавлення з утворення порожнин гнійно-некротичного характеру.

Розвиток абсцесу легені відбувається внаслідок інфікування певними видами бактерій. Найчастіше це золотистий стафілокок або клебсієла. При цьому відбувається локальне ураження органу, з наступним його руйнуванням.
 
Механізм розвитку абсцесу полягає в формуванні порожнини, яка заповнюється гноєм. Розміри її досягають до декількох сантиметрів. 
 
Абсцеси можуть бути як множинними, так і поодинокими та поділятися на первинні (виникають при відсутності фонової патології) та вторинні (формується на тлі інших патологій).

Які фактори впливають на розвиток абсцесу?

Як зазначалося вище причина розвитку абсцесу полягає в потраплянні певного виду збудника в порожнину легені (бронхогенним, гематогенним, лімфогенним або травматичним шляхами). 

Провокуючими факторами, що підвищують ризики захворювання являються:
  1. Запальні процеси в носовій порожнині та ротоглотці (наприклад, ангіна, пародонтоз).
  2. Аспірація блювотними масами.
  3. Потрапляння чужорідного тіла.
  4. Травми (поранення грудної клітки).
  5. Хронічні захворювання в анамнезі (цукровий діабет, захворювання крові).
  6. Інфаркт легені.

Основні симптоми

Клінічна картина буде залежати від стадії розвитку патологічного процесу. Так на початковому етапі відбувається формування гнійної порожнини, що супроводжуватиметься:
  • больовими відчуттями в області грудної клітки, які посилюватимуться при дихальних рухах;
  • кашлем (сухий);
  • лихоманкою;
  • підвищенням температури тіла;
  • наростанням симптомів інтоксикації: слабкість, нудота, втрата апетиту.
Коли розпочинається другий етап захворювання, тобто розкриття порожнини, гнійний вміст витікає через бронх. Цей процес характеризується появою вологого кашлю (на зміну сухого), виділенням мокротиння, об'єм якого може сягати за добу до 1 літра (в залежності від розміру порожнини). Мокротиння може мати дуже неприємний запах.
 
При розкритті абсцесу симптоми інтоксикації будуть стихати (третій період захворювання).
 
У разі приєднання до патологічного процесу ускладнень (гнійний плеврит, піопневмоторакс), високі ризики розвитку легеневої кровотечі, поширення інфекції з додатковим формуванням абсцесів на здорову легеню або інші органи. 

Діагностика та тактика лікування

Діагностичні заходи будуть направлені на проведенні ряду лабораторних та інструментальних методів дослідження: аускультація, лабораторні аналізи крові, дослідження мокротиння, КТ та МРТ, рентгенографія, бронхоскопія та спірографія. 
При прослуховуванні над ураженою ділянкою легені дихання ослаблене, а після “прориву” стає бронхіальним з вологими хрипами. 
 
Лікування абсцесу легень є тривалим та полягатиме в призначенні антибактеріальної терапії, до якої чутливий збудник захворювання.
Для успішнішого періоду лікування проводиться дренування порожнини з гнійним вмістом з прийманням спеціального дренуючого положення з метою кращого відходження вмісту (по 30 хв в день).
Додатково при необхідності можливий безпосередній вплив на сформовану порожнину, а саме промивання антисептиками, введення антибіотиків.
У разі відсутності результату від консервативної терапії постає питання про проведення оперативного втручання - резекція легені. 
 
З метою запобігання захворювання важливо окрему увагу приділяти ефективному лікуванню пневмонії з ліквідацією вогнища інфекції.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм