Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Бронхіт: які симптоми вказують на запалення слизової бронхів?

Бронхіт: які симптоми вказують на запалення слизової бронхів?Бронхіт являється найпоширенішим захворюванням дихальної системи. Саме при потраплянні до дихальних шляхів не тільки повітря, але й токсинів, бруду й патогенних мікроорганізмів першочергово відбувається ураження бронхолегеневої системи. Розберемо детальніше, які симптоми будуть вказувати на розвиток бронхіту та чи можливо запобігти захворюванню.
Бронхіт - це патологічний стан, для якого характерно розвиток запального процесу в тканинах бронхів, а саме слизовій оболонці з наступним слизовими виділеннями бронхіолами. Механізм захворювання полягає в тому, що вплив патогенного чинника викликає набряк слизової та спричиняє покриття її ексудатом. Це призводить до зменшення просвіту або повного закорковування ексудатом бронхів з наступною появою ознак бронхіту (кашель, задишка та ін.).
 
Захворювання може протікати в гострій та хронічній формі (первинний та вторинний бронхіт), які відрізняються клінічною картиною, тривалістю патологічного процесу та методами лікування. Зараження при гострій формі бронхіту відбувається повітряно-крапельним шляхом. Хронічна форма розвивається при постійному контакті зі збудником або провокуючим фактором.

Які причини розвитку бронхіту?

Причини розвитку бронхіту полягають в потраплянні до організму (дихальних шляхів) вірусів, бактерій або грибків, а також при контакті з алергенами та токсичними речовинами.
 
Як провокуючими факторами виступають наступні стани:
  • спадковий фактор;
  • шкідливі звички, особливо куріння;
  • постійний вплив низьких температур або вдихання гарячого повітря;
  • низький імунітет.

Симптоми бронхіту

Симптоми у більшості випадків мають поступовий розвиток.
  1. Підвищення температури тіла (переважно тримаються субфебрильні показники).
  2. Кашель, який спочатку є сухим, а потім через декілька днів стає вологим.
  3. Задишка, з відчуттям важкості під час дихальних рухів.
Дуже часто перебіг бронхіту нагадує застуду, адже хворого може турбувати біль у горлі та нежить, через першочергове потрапляння збудників у носову порожнину.Тому важливо не займатися самолікуванням, а одразу звернутися до лікаря який і встановить діагноз.
 
Для хронічної форми бронхіту характерна поява задишки, як під час фізичних навантажень, так і в стані спокою, кашель на постійній основі з виділенням мокротиння (особливо вранці). Також у хворого виникають скарги на дискомфортне відчуття у грудях та загальну слабкість.
 
Хронічний бронхіт своєю чергою поділяється на первинний та вторинний. Так при первинній формі бронхіт є самостійним захворюванням, а вторинний - виникає на фоні іншого патологічного процесу в організмі (астма, серцева недостатність).

Діагностика та лікування

Під час проведення діагностики лікар збирає анамнез, вислуховує скарги з наступним аналізом клінічної картини. Важливо провести фізикальний огляд (аускультація). Візуалізація бронхіту відбувається  шляхом проведення рентгенографії, КТ, а дослідження мокротиння дає можливість визначити збудника. При потребі проводиться бронхоскопія та спірометрія. Також до низки обстежень включено лабораторні аналізи крові.
 
Тактика лікування буде залежати від того, яка форма бронхіту розвивається. Для гострої форми медикаментозна терапія включає призначення ряду препаратів: противірусні препарати або антибіотикотерапія, протизапальні та жарознижувальні, кортикостероїди, вітамінні комплекси, антигістамінні та муколітики. 
Хронічна форма захворювання важче піддається лікуванню, відповідно й призначена терапія є індивідуальною.

Як запобігти розвитку бронхіту?

Як і при будь-яких захворюваннях органів дихання велику роль у їх запобіганні становить дотримання здорового способу життя зі створенням безпечного середовища навколо себе:
  1. Необхідно проводити регулярне провітрювання та вологе прибирання вдома. Обов'язковим приладом, особливо в період міжсезоння, коли кількість вірусних та бактеріальних захворювань зростає є придбання бактерицидного рециркулятора. Прилад є абсолютно безпечним для мешканців будинку, оскільки закритий захисним корпусом та при цьому проводить дезінфекцію повітря, знезаражуючи його на 98% від патогенних збудників.
  2. Відмова від шкідливих звичок.
  3. Уникання контакту зі шкідливими речовинами. 
При розвитку симптомів варто одразу звернутися до свого сімейного лікаря та виключити спроби самолікування. Адже при відсутності належної терапії бронхіт може ускладнюватися та переходити у пневмонію або ХОЗЛ.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм