Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини появи кашлю

Основні причини появи кашлюКашель є симптомом багатьох захворювань. В умовах пандемії зазвичай кашель одразу пов'язують з розвитком коронавірусної інфекції. Однак це не є доцільним, оскільки дуже часто внаслідок цього інші патологічні процеси ігноруються та набувають запущеної форми. Тому розберімо, які захворювання, окрім COVID-19 можуть стати причиною появи кашлю та які методи усунення застосовуються?
Кашель являє собою посилений видих через рот, що викликається скороченням м'язів дихальних шляхів внаслідок подразнення рецепторів, що розташовуються в носовій порожнині, гортані, бронхах та ін.
Кашель є рефлексом - частини захисно-очищувальних реакцій дихальних органів.

Характер кашлю

Цей симптом потребує досить пильного спостереження. У певних випадках кашель проходить самостійно через декілька днів або тижнів, при більшій тривалості - існує загроза переходу його у хронічну форму.
Також розрізняють сухий та вологий кашель (через появу мокротиння), спазматичний або поверхневий або він може бути глухим, дзвінким, сиплим.
Сухий кашель виникає внаслідок подразнення кашльових рецепторів (в бронхах, горлі, трахеї та ін.) при впливі на них збудника, що як наслідок й викликає позиви до кашлю.
Вологий кашель є характерним для багатьох інфекційних захворювань ЛОР-органів. Причиною є потреба в виділенні залишку секрету з дихальних шляхів. 
Зазначимо, що сухий кашель є найбільш небезпечним, адже при його розвитку на стінках дихальних шляхів постійно підтримується запальний процес.

Причини

Як зазначалося вище, причин для кашлю є безліч, однак найпоширенішими з них є наступні стани:
  1. ГРВІ та грип: на початку виникає нежить, біль у м'язах, підвищується температура, турбує слабкість. Поява кашлю є найяскравішим симптомом цього патологічного стану. Спочатку він є сухим з наступним переходом у вологий з виділенням мокротиння.
  2. Алергічна реакція: кашель є одним із симптомів розвитку алергії.
  3. Бронхіт: при бронхіті кашель виникає на початку та має сухий характер.
  4. Ларингіт: для запалення слизової горла характерна поява сухого кашлю.
  5. Куріння: для курців з тривалим досвідом характерний кашель з виділенням мокротиння. Зазвичай кашель курця пов'язаний з розвитком бронхіту або ХОЗЛ.
  6. Туберкульоз: небезпека туберкульозу в тому, що він може викликати різні типи кашлю.
  7. Бронхіальна астма: для даної патології характерний сухий тяжкий кашель.
  8. Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба, яка викликає так званий кислотний кашель. Тому при частій печії, відрижці, відчуття печіння за грудиною та появі кашлю й задишки при знаходженні в положенні лежачи після пізньої вечері - варто запідозрити ГЕРБ.
  9. Порушення серцевого ритму: кашель не завжди може бути ознакою порушення зі сторони легень. При його появі після фізичного навантаження або стресу, особливо у нічний час доцільним запідозрити розвиток хронічної серцевої недостатності.
Що стосується кашлю при COVID-19, то у більшості випадків його характер не відрізняється від інших вірусних інфекцій. Кашель сухий. Тому варто спостерігати за супутніми симптомами, проконсультуватися з сімейним лікарем та при необхідності провести експрес-тестування.

Які симптоми повинні викликати занепокоєння?

Не варто відкладати візит до лікаря у тому разі, якщо тривалість кашлю перевищує два тижні з додатковою появою задишки, а також якщо приєднується поява мокротиння гнійного характеру, осиплості голосу, кровохаркання, втрата ваги без належної на те причини та больові відчуття в грудній клітці.

Діагностика та лікування

З метою діагностики найпоширеніших причин кашлю застосовують наступні методи:
  1. Рентгенографія.
  2. Спірометрія.
  3. Дослідження мокротиння (при його наявності).
  4. КТ легень.
  5. Бронхопровокаційний тест (при підозрі на астму).
Звісно, що тактика лікування залежатиме від причини, що спровокувала кашель. Найпоширенішими лікарськими засобами, наприклад, при сухому кашлю є протикашлеві препарати та протизапальні, а при вологому муколітики. Однак ще раз зазначаємо, що призначати те чи інше лікування повинен тільки лікар, після проведення діагностики.
Полегшити перебіг кашлю допоможе тепле пиття, перебування у добре провітрюваному приміщенні.
Відносьтеся відповідально до свого здоров'я та при появі тривалого кашлю зверніться до свого сімейного лікаря для подальшого обстеження. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм