Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як подбати про стан легень в умовах пандемії COVID-19?

Як подбати про стан легень в умовах пандемії COVID-19?Стан легень є вирішальним значенням для нашого здоров'я. Особливо зараз, в умовах пандемії все більшість людей починають поглиблюватися у питання здоров'я дихальної системи. 
Основною функцією легень є газообмін, тобто завдяки цьому процесу кров насичується киснем, а назад повертає вуглекислий газ.

Які дії негативно впливають на стан легень?

  • Шкідливі звички
Куріння впливає на функціонування органів дихання. Так бронхи не мають можливість розширитися, а легені насичуватися достатнім об'ємом повітря. І чим більший стаж паління, тим відповідніше сильніше страждатимуть легені та бронхи. Так коли людина підіймається по сходинках у неї виникає задишка, що є результатом втрати гнучкості бронхами. Кашель курця виникає коли ворсинки миготливого епітелію, який покриває бронхи руйнуються та втрачають свою основну функцію - виводити з мокротинням часточки бруду та пилу.
  • Робота на шкідливих виробництвах
Люди, які працюють в умовах надто високих або низьких температур, мають постійний контакт з паром, пилом та хімічними випаровуваннями - входять в зону ризику по розвитку захворювань легень.
  • Протікання респіраторних інфекцій з ускладненнями
Після перенесених пневмоній та інших респіраторних вірусних інфекцій у легенях відбуваються рубцеві зміни, які далі впливають на функцію органу.

Які симптоми вказуватимуть на порушення функції легень?

  1. Кашель: особливе занепокоєння має викликати кашель хронічного характеру з виділенням мокротиння.
  2. Задишка: відсутність можливості прогулятися, підійнятися сходами чи провести тренування внаслідок появи задишки - є тривожним симптомом та вимагає звернення до лікаря.
  3. Кров'яні виділення з мокротинням.
  4. Больові відчуття під час дихальних рухів, що можуть вказувати на патологію плеври.
  5. Перехоплювання подиху, яке проявляється у вигляді раптової зупинки дихання без кашлю та задишки.
  6. Безпричинне зниження ваги.
Не можна ігнорувати виниклі тривожні симптоми, адже чим раніше звернутися до лікаря, тим швидше відбудеться діагностика та лікування. При хронічних порушеннях легень, таких як ХОЗЛ - вчасне лікування зупинить процес руйнування легень.

Діагностика

Звернутися до сімейного лікаря необхідно відразу при появі симптомів, навіть якщо вони здаються Вам зовсім несерйозними. Інколи, навіть постійний ранковий кашель може бути проявом хронічного обструктивного захворювання легень.
 
Скринінгові обстеження мають проходити особи, які входять у групу ризику, навіть у молодому віці. Завдяки програмі медичних гарантій діагностика респіраторної системи є безкоштовною, що дає можливість не хвилюватися за грошові витрати. Ви звертаєтеся до лікаря, наприклад, з симптомами кашлю та отримуєте направлення в електронному варіанті на безкоштовне проходження певного обстеження або на додаткову консультацію лікаря вторинної ланки (пульмонолога). 
 
Найкращою профілактикою для підтримання задовільного функціонування легень  є повноцінний сон, відмова від шкідливих звичок, помірні фізичні навантаження та здорове харчування.Так лікарі відокремлюють, харчові продукти, які мають позитивний вплив на здоров'я легень: яблука, чорниця, броколі, жирна риба, горіхи, куркума. Звісно ж не варто нехтувати дотриманням водного балансу, адже вода нормалізує метаболізм, сприяє прискореному очищенню дихальної системи від накопиче­них шкідливих речовин, запобігає внутрішнім запаленням. 
Ні в якому разі не займайтеся самолікування, а тим паче не приймайте антибіотики з метою запобігання коронавірусної інфекції чи інших вірусних патологій. Одразу зверніться до лікаря!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм