Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому так важливо слідкувати за рівнем кисню в крові?

Чому так важливо слідкувати за рівнем кисню в крові?Життя в умовах пандемії підштовхнуло нас до ознайомлення з новими приладами. І якщо на початку це були термометри, то наразі це пристрої для вимірювання рівня сатурації - пульсоксиметри. Розберемо детальніше на що звернути увагу при купівлі пульсоксиметру та які існують нюанси у його використанні.
Представники МОЗ дійсно рекомендують придбати пульсоксиметр, замість витрачання коштів на антибіотики та інші медикаменти “про запас”. Адже цим самим Ви слідкуєте за станом свого здоров'я та зменшуєте навантаження на сімейних лікарів. 
 
Нагадаємо, що пульсоксиметр являє собою прилад для вимірювання рівня насичення капілярної крові киснем (сатурацію).
Саме використання приладу не викличе ніяк труднощів, адже достатньо просто надягнути його на палець, зачекати декілька секунд і Ви отримуєте два показники: рівень насичення крові киснем та пульс. 
 
Нормою вважається рівень кисню показники якого складають - 96-98%. При наявності хронічних захворювань легень та серцево-судинної системи, показники можуть бути значно нижчими (94%).
У тому випадку якщо вони дістаються межі 95% та нижче - це свідчить, що функція легень є порушеною. При сатурації 92% людина госпіталізується і їй проводиться оксигенотерапія. 
Рівень сатурації може знижуватися поступово: годинами, днями, а при наявності ускладнення у вигляді тромбоутворення легеневої артерії рівень кисню в крові падає до критичних показників за лічені хвилини. 

Чому потрібно контролювати рівень сатурації при COVID-19?

Контроль рівня кисню потрібен для того, щоб зафіксувати момент, коли перебіг захворювання ускладнюється розвитком пневмонії важкого ступеня. 
Наприклад, може бути мінімальне ураження легень, яке не проявляється зниженням сатурації крові. Однак при складному перебігу рівень насиченості крові киснем починає стрімко знижуватися. 

Як правильно провести вимірювання?

Оптимальним варіантом буде застосування пульсоксиметру на четвертому пальці, або безіменному. Оскільки саме там проходить основна артерія, яка дає пульсацію. Вимірювати краще в положенні сидячи або лежачи, рука не повинна звисати.
 
Також при вимірюванні пальці не повинні бути холодні - промасажуйте, щоб покращити мікроциркуляцію. При наявності темного лаку на нігтях або попереднього фізичного навантаження показники можуть бути дещо нижчими за дійсний стан. 
 
Лікарі застерігають щодо правильного використання пристрою, а саме якщо, наприклад, рівень сатурації складає понад 95%, але при цьому присутній кашель, задишка, слабкість - це вже є приводом звернутися до лікаря. Тобто навіть при нормальному рівню кисню в крові самопочуття може бути незадовільним, так і навпаки - при хорошому самопочутті сатурація буде низькою. 

Який прилад обрати?

Сьогодні вибір пульсоксиметрів сягає безлічі варіантів. Різновид їх варіюються від ціни до наявності додаткових функцій. Однак спеціалісті вказують на те, що в першу чергу прилад повинен бути придбаний в спеціалізованих магазин, де ви отримуєте відповідну гарантію та сертифікат про товар. Різниця між дороговартісним та дешевшим пульсоксиметром може бути в одну-дві одиниці, що є не критичним. Головне слідкувати за динамікою, якщо ви помічаєте, що показники помітно знижуються - зверніться до лікаря. 
 
До слова, пульсоксиметр стане в пригоді не лише при перебігу коронавірусної інфекції, але й для людей похилого віку, спортсменам та людям які мають в анамнезі хронічні захворювання нервової, дихальної та серцево-судинної системи.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм