Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Киснева терапія: основні тренди COVID-19

Киснева терапія: основні тренди COVID-19З початком пандемії аптеки пережили “штурм” українців в пошуках медичних масок, антисептиків, а також антибіотиків та препаратів цинку з вітамінами. Щодо останнього, то фахівці стверджують про негативні наслідки самостійного їх застосування. Відповідно попит зріс й на товари медичного призначення. До ТОПу “ковідних” пристроїв увійшли пульсоксиметри, кисневі концентратори та балони. І якщо про користь пульсоксиметрів та їхню доступність та необхідність більш відомо, то цього разу розберемо детальніше чи існує необхідність у кисневій підтримці вдома, і якщо так, то кому саме.
В першу чергу розберемо, що являє собою кисневий концентратор та кисневий балон.
Кисневий концентратор - це пристрій, основна функція якого полягає у заборі повітря з навколишнього середовища, його очищення та безпосереднє доставлення пацієнту через маску або канюлю. Тобто відбувається безпосередня неінвазивна оксигенація пацієнтів, які мають низький рівень насичення крові киснем.
Внаслідок простого використання, кисневі концентратори є основним пристроєм пацієнтів, яким необхідна постійна киснева підтримка в домашніх умовах.
 
Кисневі балони також є варіантом кисневої підтримки та поділяються на портативні та великі. Відповідно назві портативні балони дають можливість покидати територію стаціонару або домівки. Вага портативних балонів не перевищує зазвичай двох кілограмів, а об'єму кисню вистачає до двох годин. Це дає можливість вільно помістити балон в рюкзак та на певний час покинути будівлю. 
Великі кисневі балони є доцільними у випадках частих раптових нападів задишки, тобто не на постійній основі. Зазначимо, що кисневі балони потребують періодичного заправлення киснем.

У яких випадках необхідна киснева підтримка вдома?

Ті чи інші варіанти оксигенотерапії розраховані на певну групу людей, і показання до її проведення визначає виключно лікар.
Так до станів, коли в домашніх умовах є необхідним проведення кисневої підтримки належать:
  1. Онкологія (рак легень).
  2. Серцева недостатність.
  3. Хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ).
  4. Бронхіальна астма.
  5. Розвиток проблем з диханням, що може бути спричиненим ожиріння та іншим основним захворюванням.
  6. Апное уві сні.
  7. Фіброз легень на розвиток якого впливає куріння, шкідливі умови праці, інфекційні процеси.

Киснева терапія та коронавірусна інфекція

При розвитку COVID-19, як ускладнення дуже часто розвивається вірусна пневмонія, що своєю чергою приводить до зниження рівня насиченості крові киснем (сатурації). Зазначимо, що в нормі рівень сатурації повинен становити понад 94-95%.
Оксигенація є великою проблемою у лікуванні інфекції. Особливо для тих пацієнтів, яких виписують зі стаціонару з сатурацією 93-94%. Так при мінімальних фізичних навантаженнях така сатурація буде знову зменшуватися, тому таким людям для відновлення потрібно продовжувати отримувати кисневу терапію. А можливо це лише при придбанні кисневого концентратора додому.
 
Кисень є важливим не лише для надання допомоги тяжко хворим на COVID-19, а й для збереження якості життя й надалі. Адже розв'язується не тільки проблема дихальної недостатності при спровокованих COVID-19 пневмоніях, а й зберігається максимальний обсяг легеневої тканини. Тобто для порятунку пацієнтів важливо використовувати, як різні поєднання медикаментів, так і проводити госпіталізацію тяжко хворих до медзакладу, де є кисень. Адже на жаль дуже часто траплялися випадки, коли люди отримували медикаментозне лікування та не одержували кисень, просто задихаючись через тяжку пневмонію, онкологічні або інші захворювання легень. 

Правила використання

Ще одним нюансом, чому оксигенотерапія повинна проводитися тільки попередньо проконсультувавшись з лікарем є те, що саме лікар повинен провести інструктаж за правилами експлуатації та вказати на особливості застосування. Так в першу чергу варто брати до уваги, що надлишок кисню є не менш небезпечним ніж гіпоксія. Відбувається ураження ЦНС (від посмикування м'язів до розвитку судом) та органів дихання (фіброз легень). 
Оскільки кисень є вибухонебезпечною речовиною, при проведенні оксигенотерапії варто дотримуватися наступних правил:
  1. Пристрій повинен знаходитися віддалено від електричних приладів та пристроїв де присутнє відкрите полум'я (наприклад, газова плита).
  2. Доцільним буде встановлення пожежної сигналізації.
  3. Поруч з приладом, а тим паче при його роботі забороняється палити, застосовувати засоби на олійній основі та легкозаймисті речовини (фарба, аерозоль).
При присутності необхідності в придбанні кисневого концентратора важливо обирати пристрій виключно в спеціалізованих медичних магазинах, де будуть надаватися вся необхідна документація. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм