Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

COVID-19: лікування киснем в домашніх умовах

COVID-19: лікування киснем в домашніх умовахСьогодні нам відомо, що при протіканні COVID-19 відбувається ураження легеневої тканини, в результаті чого погіршується засвоєння киснем організмом. Дія вірусу спричиняє розвиток гіпоксії - стану, при якому тканини та органи недостатньо насичуються киснем, або коли кисню вистачає, але він не засвоюється тканинами.
Відповідно дефіцит на пристрої для проведення кисневої терапії в медичних закладах все більше наштовхує на проведення лікування в домашніх умовах. Як це зробити та який пристрій буде доцільним? Далі з'ясуємо.
Кисневий концентратор - це пристрій медичного призначення, завдяки якому людина отримує кисень високої концентрації шляхом молекулярної фільтрації навколишнього повітря. Тобто концентрація кисню в масці концентратора, через яку дихає людина, буде в кілька разів вище, ніж при диханні звичайним повітрям. 

Показання до застосування кисневого концентратора

В першу чергу кисневі концентратори показані пацієнтам, які мають низькі показники сатурації (нижче 92%). Адже на жаль сьогодні у зв'язку з завантаженістю місць в лікарнях, більшість пацієнтів виписуються додому ще бувши кисневозалежними. Тому наявність такого приладу вдома є чудовим виходом з ситуації. Також при перебігу легкої форми COVID-19 можливо запобігти розвитку ускладнень завдяки кисневої терапії, при цьому без необхідності у госпіталізації.
 
Також проводити кисневу терапію вдома можливо навіть і без позитивного тесту на коронавірусну інфекцію, адже це дає можливість:
  1. Збагатити кров киснем, та покращити живлення тканин та органів.
  2. Усунути напади задишки або кашлю.
  3. Справлятися з захворюванням дихальних шляхів (наприклад, при бронхіальній астмі).
  4. Позитивно впливати на загальне самопочуття (знімання втоми, покращення сну).
Зазначимо, що використання кисню та об'єм його потоку призначає виключно лікар. Існує два варіанти, або він потрібний або ні. Також попередня консультація лікаря важлива, оскільки навіть киснева терапія у своїй надмірній кількості може викликати протилежний ефект.

Особливості застосування

Існує декілька рекомендацій щодо успішного використання кисневого концентратора:
 
  1. В кімнаті де відбувається оксигенотерапія має бути доступ свіжого повітря, оскільки кисневий концентратор використовує кисень з довкілля. Відповідно, якщо в кімнаті все закрито, то прилад не буде мати належну ефективність.
  2. Використовувати прилад необхідно до моменту нормалізації показників сатурації (вище 93%). 
  3. Додатково рекомендується з метою покращення потоку повітря в уражених легенях лежати на животі (до чотирьох годин).
  4. Кожну годину при проведенні оксигенації необхідно перевіряти пульсоксиметром рівень сатурації.
  5. Слідкування за частотою та глибиною дихання (при перевищенні 30 вдихів за хвилину - необхідно госпіталізація). 
  6. Слідкування за водним балансом.
Оптимальним варіантом на думку спеціалістів є використання кисневого концентратора об'ємом - 10 л. Так прилад на 3 л будуть доцільними у використанні при хронічних дихальних захворювань з неповною ремісією, а от при захворюваннях гострого характеру такий об'єм не зможе утримувати сатурацію тривалий час.  
 
Сьогодні киснева терапія в домашніх умовах набула поширеного використання, як допоміжний метод лікування коронавірусу. Особливо це питання стосується людей похилого віку та тих осіб які мають в анамнезі хронічні захворювання органів дихання або серцево-судинної системи. Саме для цього і рекомендується придбати кисневі концентратори. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм