Перевозка больных

Седанов

Психічні розлади у людей похилого віку: основні види

Психічні розлади у людей похилого віку: основні видиЗ віком наш мозок зазнає змін. Змінюється його васкуляризація, когнітивні здібності та навіть розмір. При цьому свій внесок на психічний стан внесли й умови пандемії та самоізоляція, а саме порушення повсякденного життя та тривала вимушена ізоляція. Тому розберемо детальніше з якими психічними розладами можуть стикнутися люди похилого віку, та які фактори на це впливають.
 
Зміни психічного статусу у людей похилого віку включають широкий ряд станів, що мають когнітивні зміни певного характеру або зміни свідомості.
 
Оскільки на психічні розлади у людей похилого віку впливають різносторонні чинники, їх поділяють на дві групи. До першої групи належать ті психічні розлади, які завжди виникають у пізньому віці. Найчастіше це деменція та психічні порушення, що викликаються церебрально-судинними ураженнями. 
 
До другої групи належать стани, які виникли у молодшому віці, однак з віком відбувся їх рецидив. Або ці захворювання виникли саме в похилому віці, однак не є характерними для нього. До поширених патологічних станів відносять шизофренію, психози, маніакально-депресивний синдром та ін. Відмітимо, що вони можуть бути зумовлені інфекціями, черепно-мозковою травмою, отруєнням, вживанням алкоголю або наркотичних препаратів.

Які фактори провокують виникнення психічних розладів?

  1. Спадковий фактор.
  2. Шкідливі звички, в перше чергу алкогольна та наркотична залежності.
  3. Переживання постійних стресових ситуацій.
  4. Порушення зі сторони імунної системи.
  5. Інфекційні захворювання.

Симптоми, що найчастіше виникають при психічних розладах

  1. Порушення зі сторони пам'яті, зниження уважності.
  2. Надмірна та зайва тривога й страх, підозрілість до оточуючих.
  3. Зміни настрою. 
  4. Слабкість та швидка втомлюваність.
  5. Суїцидальні думки.

Найпоширеніші психічні розлади у людей похилого віку

  1. Делірій: для делірію характерна гостра зміна свідомості яка паралельно супроводжується когнітивними змінами, що періодично змінюються. Тобто людина може бути гіперактивною, або навпаки гіпоактивною, її стан коливається від сонливості до збудженості. При цьому встановити делірій достатньо складно. Необхідним буде проведення ряду скринінгових тестів, що дадуть можливість оцінити рівень свідомості, зміни зі сторони психічного стану. Покращення самопочуття відбувається як шляхом застосування тактики заспокоєння, так і при необхідності - медикаментозного лікування.
  2. Інсульт, а саме перекриття основної (базилярної) мозкової артерії.
  3. Гідроцефалія нормального тиску: клінічна тріада, яка містить в собі стани у вигляді порушення ходьби, деменцію та нетримання сечі. 
  4. Приймання певних лікарських препаратів, які мають побічні ефекти саме у похилому віці (наприклад, антихолінергічні препарати).
  5. Субдуральна гематома: найчастіше її появі передує травма, падіння або удар або ж якщо в анамнезі присутня терапія антикоагулянтами. 
  6. Інфекційні процеси в організмі: до поширених випадків належить пневмонія, інфекція сечовивідних шляхів. 

Тактика

Тактика при тому чи іншому психічному порушенні є індивідуальною. Однак при цьому перед призначенням лікування необхідно провести ряд обстежень з метою встановлення причини порушення. Адже дуже часто в похилому віці є підвищена чутливість до інфекцій внаслідок зниженого імунітету. 
 
В першу чергу проводиться оцінка психічного статусу пацієнта, як часто відбуваються його зміни. Допомогти встановити діагноз та причину можливо шляхом збору анамнезу (бесіда з членами сім'ї, коли хворий не в змозі розмовляти) та фізикального огляду.
Додатково в умовах стаціонару при зміненому психічному статусі проводиться ЕКГ, рентгенографія, лабораторні аналізи крові та сечі (ЗАК, ЗАС, рівень глюкози, посів сечі). При показаннях, наприклад, якщо порушенню передувала травма голови проводиться КТ. 
 
Надалі проводиться лікування основної причини та її наслідків. Інколи можливо обмежитися лише психотерапією, при відсутності результату не є виключенням проведення медикаментозної терапії. 
 
Тому при появі нетипових симптомів зі сторони стану ваших рідних не зволікайте, та зверніться до лікаря за консультацією. Це дасть можливість запобігти ускладненням та підвищить успішність терапії в залежності від причини.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм