Перевозка больных

Седанов

Посттравматичний стресовий розлад: що це за стан та як він проявляється?

Посттравматичний стресовий розлад або скорочений його термін ПТСР може розвинутися не лише у військових, як зазвичай вважається. Даний розлад може зруйнувати стосунки з близькими та призвести до втрати працездатності у людей, які пережили сильний стрес. Що собою являє ПТСР та які фактори впливають на його розвиток? Далі з'ясуємо.
Посттравматичний стресовий розлад - це патологічний стан, для якого характерно хронічне порушення психіки після перенесеної тяжкої стресової події. 
 
За статистичними даними після пережитого стресу у 20% жінок та 8% чоловіків розвивається ПТСР. На розвиток патології впливає стан мигдалеподібного тіла, яке розташовується в мозку.
Також ключовим фактором до розвитку ПТСР є індивідуальна вразливість або стійкість людини.
Перелік людей, що страждають на ПТСР на жаль є досить широким. Так захворювання може розвинутися в учасників бойових дій, жертв насилля, людей переживших стихійні лиха, теракти або навіть у жінок, у яких були в анамнезі травматичні пологи.

Прояви ПТСР та його відмінність від  переживань

Переживання тривалого стресу внаслідок втрати близької людини, розлучення або звільнення з роботи притаманний всім. Однак при ПТСР ці переживання стають надто сильними й мозок не може з ними справлятися.
 
Перше, що може викликати занепокоєння є тригери, тобто поява нагадування про пережитий стрес. Для кожного ці тригери є індивідуальними, від побачених сцен насилля до банальних запахів. Також у людини виникають постійні яскраві нагадування про пережиту подію, при відсутності бажання згадувати. Такий стан має назву - інтрузивний спогад.
Також людина перебуває в постійній бойовій готовності, легко може дратуватися та тривожитися. Тривожність буде проявлятися в порушенні сну, надмірній уважності. 
Під час приступів панічної атаки виникає відчуття сильного страху, поверхневе дихання, запаморочення та нудота, прискорене серцебиття.
Як наслідок прояв симптомів викликає у більшості випадків вживання алкоголю та появу суїцидальних думок. 

З якими міфами стикається захворювання (ПТСР)?

  1. Захворювання стосується лише людей з військової сфери: насправді ж порушення психіки може виникнути внаслідок будь-яких тривожних подій (ДТП, сексуальне насильство, загроза для здоров'я).
  2. Відсутність нормального життя: при вчасному зверненні за допомогою та знаходження методу усунення проявів захворювання людина може жити абсолютно повноцінним життям.
  3. ПТСР у всіх проявляється однаково: насправді для кожного існують свої тригери захворювання, відповідно і лікування є індивідуальним.
  4. Люди з ПТСР можуть бути небезпечними: ця думка є помилковою, у більшості випадків після пережитого стресу та певного виду травмування людина не хоче завдавати нікому шкоди.
  5. ПТСР виникає одразу після пережитої травмуючої події: при розвитку захворювання у хворого його рідні навіть можуть не підозрювати про його проблеми. ПТСР може загострюватися з часом, після тривалого лікування травм, що спричинила подія або ж виникати одразу.

Лікування

З посттравматичним стресовим розладом можливо вести нормальний спосіб життя, однак варто відразу ж звернутися за допомогою та якнайшвидше розпочати лікування.
 
Універсальних протоколів лікування ПТСР не існує, кожен випадок захворювання є індивідуальним.
Так пацієнт повинен обов'язково отримати всю необхідну інформацію про розлад, а також повинно бути сформоване безпечне середовище з мінімізуванням або повним позбавленням від тригерів та травматичних спогадів. Основними та найефективнішими є методи проведення гіпнотерапії та когнітивно-поведінкової терапії.
Медикаментозна терапія включатиме призначення антидепресантів. При порушенні сну призначаються додаткові препарати. Чим складніший ПТСР, тим тривалішою має бути терапія.
З метою запобігання розвитку ПТСР важливо після отримання травми з лікарем-реабілітологом або психотерапевтом одразу опрацювати подію. Зайвими не буде паралельне дотримання здорового харчування, відмова від шкідливих звичок та створення комфортних умов життя. 
 
Важливо не ігнорувати виниклі порушення, оскільки терапії та корекції піддають гострі стани, а при переході ПТСР в хронічну форму відбувається патологічна зміна особистості й лікування стає дуже ускладненим. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм