Перевозка больных

Седанов

Обсесивно-компульсивний розлад: чому виникає потреба в непотрібних ритуалах

Обсесивно-компульсивний розлад: чому виникає потреба в непотрібних ритуалахІнколи такі корисні риси в повсякденному житті, як педантичність, контролювання, певні ритуали можуть бути ознакою досить серйозного психіатричного захворювання, як обсесивно-компульсивний розлад. Розберемо детальніше, що може спровокувати патологію, та як вчасно її помітити.
Обсесивно-компульсивний розлад (ОКР) – це патологічний стан хронічного характеру, для якого характерний розвиток неконтрольованих повторювальних думок (обсесій) або дій (компульсій). Людина з метою подолання тривожного стану, або як їй здається, щоб «відвернути біду» привчає себе до постійного їх повторювання. 
Захворювання може сформуватися, як в дитячому віці під час статевого дозрівання, так і в дорослому у чоловіків та жінок. Якість життя при цьому значно знижується, тому дуже важливо тримати розлад постійно під контролем.

Які стани відбуваються при ОКР?

Коли людина страждає на ОКР, вона постійно стикається з відчуттям тривоги, надмірною занепокоєністю та невизначеністю. Серцебиття частішає, руки пітніють, а в голові змальовується картина з негативним розвитком подій. Як наслідок такі стани впливають на нервові процеси, а саме процес збудження та гальмування.
 
Однак відрізнити ОКР від звичайної обачності можливо за наступними симптомами:
  • відсутність контролю над думками та діями, навіть при розумінні їх безглуздості та надмірності;
  • виниклі думки займають понад годину кожного дня;
  • дії, що постійно повторює хворий, не приносять задоволення, однак існує поняття, що без них станеться щось жахливе;
  • такий стан значно впливає на буденний ритм життя.
Також за хворими на ОКР можна спостерігати раптові повторювальні рухи, часте моргання, гримаси. Не є виключенням супроводження захворювання депресією, синдромом Туретта. Зазначимо, що у більшості випадків хворі не помічають порушення у своїй поведінці.

Обсесія та компульсія

Основними ознаками ОКР є обсесія та компульсія.
Обсесії: під цим терміном криються нав’язливі стани, у вигляді повторювальних думок, бажань або образ, які не дають спокою. Думки можуть бути абсолютно на різні теми, починаючи від страху чимось заразитися, травмуватися до бажання все бездоганно підпорядковувати.
Компульсії або мимовільні дії: внаслідок нав’язливих думок хворий мусить щось постійно робити. Наприклад, мити руки або прибирати, складати речі певним особливим чином, перевіряти двері на зачинення та ін.

Причини

  • генетичний фактор;
  • психологічна травма;
  • соціологічне становище;
  • тривалий психологічний дискомфорт.

Лікування

У лікуванні ОКР використовують два методи: сеанси психотерапії та медикаментозну терапію.
Психотерапія включає застосування когнітивно-поведінкової корекції, методики «4 кроки», а також експозицію та попередження. До медикаментозного лікування належить призначення антидепресантів групи синтетичних інгібіторів зворотного захоплення серотоніну.
 
У тому випадку, якщо ви помітили прояви ОКР у себе або у когось із ваших близьких необхідно якомога скоріше звернутися до спеціаліста. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм