Перевозка больных

Седанов

Біполярний розлад: життя між двох полюсів

Біполярний розлад: життя між двох полюсівТи відчуваєш неймовірний потік енергії, який не закінчується навіть якщо мало спати.  Купа планів та ідей. Так триває тижнями та місяцями. А далі все припиняється, і більш нічого не потрібно. Що це за стан, та чому він виникає? Далі з’ясуємо.
 
Біполярний розлад – це складне психіатричне захворювання, яке характеризується надзвичайними змінами в настрою та рівнях енергії людини, а саме різкою зміною депресивних, маніакальних, змішаних станів або чергуванням депресії та ейфорії.
Існує велика кількість різновидів біполярного розладу, і в усіх випадках лікування є досить складним та тривалим. 
Складність діагностування біполярного розладу полягає у тому, що дуже часто людина плутає виниклі симптоми зі звичайною втомою або дратівливістю, відтерміновуючи при цьому візит до лікаря. 

Причини

Досі не відомо точної причини розвитку маніакально-депресивного психозу. До пускових механізмів відносять же зовнішні психологічні фактори (стрес, неврози), хімічний дисбаланс в головному мозку, фізичну травму, генетичний фактор, гормональний дисбаланс.

Прояв патології 

У людини, яка страждає на біполярний розлад існує дві грані: періоди депресії та манії. Ці періоди можуть мати тривалість від декількох годин та днів, або ж характеризуватися більш тривалими циклами. Захворювання досить непередбачуване, й зміна фаз депресії та манії, у кожного відбувається по-різному.
У періоді манії основними симптомами є наступні стани:
  • піднесений та щасливий настрій;
  • занадто великий надлишок енергії;
  • постійна поява грандіозних ідей;
  • відсутність потреби у їжі та сну;
  • надмірна балакучість;
  • підвищений сексуальний потяг;
  • жага робити ризиковані речі;
  • легке відволікання від справ.
Для періоду депресії, характерні наступні симптоми:
  • втома, відсутність енергії;
  • відчуття безпорадності та безнадійності;
  • відчуття провини;
  • порушення сну;
  • думки про смерть та самогубство. 

Класифікація

  1. Біполярний розлад І: характеризується настанням одного або декількох епізодів манії, які тривають не менш ніж тиждень. Прояви даного виду можуть бути досить сильними, з необхідністю госпіталізації.
  2. Біполярний розлад II: характерне переживання тривалого депресивного стану, який може періодично змінюватися на гіпоманію, а точніше її невеликі епізоди.
  3. Циклотомія: хворий має нестабільний настрій хронічного характеру, тобто упродовж двох чи більше років виникають чергування гіпоманії та легкі депресивні симптоми. 
Інші види біполярного розладу не мають чіткої клінічної картини, однак всім їм належить один головний симптоми – аномальні зміни настрою.

Діагностика та лікування

Діагностування біполярного розладу відбувається шляхом проходження консультації у лікаря-психіатра на основі психіатричного огляду.
 
Лікування патології потребує комплексного підходу, як з застосуванням медикаментозних препаратів (тимостабілізаторів), так і довготривалої роботи з професійними психологами. 
Основною метою є досягнення зменшення частоти появи періодів манії та депресії та середнього стану між ними (евтимія). Важливо досягти самоорганізації зі сторони пацієнта та повного розуміння свого діагнозу. 
 
У тому випадку, якщо людина становить загрозу для себе та оточуючих буде йти мова про лікування в психіатричному стаціонарі.
Важливо, помітивши різкі зімни настрою та поведінки у себе чи у когось з близьких звернутися до лікаря, для встановлення точного діагнозу та призначення лікування. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм