Перевозка больных

Седанов

Які види порушення сну існують та як вони проявляються?

Які види порушення сну існують та як вони проявляються?Чи відчували Ви неймовірну втому, сонливість, усвідомлюючи, що ви ось-ось заснете. Але ні - ваша свідомість не давала цього зробити. Розберемо детальніше чому виникає безсоння та які методи дадуть можливість її побороти.
Як би ми не вважали, але сон є однією з основ нашого функціонування. Хтось знецінює цей стан та дотримується думки, що не варто витрачати на це багато часу. Дехто може не поглиблюватися в питання гігієни сну, коли необхідно прокидатися та лягати в один і той же час, а тривалість сну має сягати 7-8 годин. 
 
Розлад сну являє собою порушення структури сну людини, яке пов'язано з дисфункцією в центральній нервовій системі.

Розлади сну

  • інсомнія (безсоння); 
  • гіперсомнія (підвищена сонливість), яка супроводжується порушенням дихання; 
  • циркадні розлади, які пов’язані зі зміною дня і ночі, порушення ритму сну і неспання; 
  • розлади руху; 
  • парасомнія (ходіння уві сні, нічні кошмари, сонний параліч). 
 Дані розлади небезпечні не лише емоційним та фізичним виснаженням. Також вони можуть провокувати збільшення маси тіла, патології серцево-судинної системи, цукровий діабет.
 
Так хронічне безсоння (інсомнія) може викликатися стресом, зміною часових поясів, поганими умовами сну у вигляді шуму, включеного світла чи незручного ліжка. 

Причини, які можуть викликати розлади сну

Провокуючих факторів порушення сну є досить великий обсяг, від загальних станів у вигляді гормонального дисбалансу, порушення кровообігу, депресивного стану, алкоголізму до постравматичного стану, який виникає внаслідок пережитого емоційного потрясіння.

Симптоми, які можуть вказувати на порушення

  1. Поява труднощів при засинанні.
  2. При цьому потреба в сну існує, й вона дуже сильна.
  3. Вранці практично неможливо прокинутися, а вдень турбує сонливість.
  4. Сон нетривалий з частим прокиданням серед ночі.
  5. При тривалому сні ви прокидаєтеся “розбитим” та втомленим.
  6. Сон супроводжується яскравими сновидіннями.
Також не є виключенням приєднання до порушення хропіння або мимовільних рухів під час сну, які зазвичай помічаються рідними.
Якщо вищезазначені симптоми турбують упродовж місяця важливо не відкладати візит до сімейного лікаря, який після огляду призначить консультацію вузькопрофільного спеціаліста (наприклад, лікаря сомнолога). У тому випадку, якщо існує зв'язок порушення сну з попередньо пережитою психологічною травмою або стресом рекомендується проведення консультації психотерапевта.

Діагностика та лікування

Відповідно встановлення причини патологічного стану відбувається комплексно з залученням до процесу декількох спеціалістів, адже важливо встановити чи розлад сну виник як самостійне захворювання або є супутнім станом.
 
Окрім усунення основної причини розладу сну (при її наявності!) покращити стан допоможуть наступні рекомендації:
  1. Дотримання режиму сну (підйом та засинання в один і той же час).
  2. За годину до сну - відпочинок.
  3. Забезпечення комфортних умов для сну: зручне ліжко, провітрювана кімната, необхідне освітлення.
  4. Не варто перед сном займатися фізичними вправами, вживати кофеїновмісні продукти або алкоголь. Також за чотири годин до сну краще взагалі не вживати їжу.
Під час якісного сну в нашому організмі відбувається цілий ряд “генеральних” механізмів: від опрацьовування інформації до відновлення імунітету та синтезу гормонів. Тому варто слідкувати за режимом сну та вчасно усувати виниклі порушення.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм