Перевозка больных

Седанов

Про що свідчать розмови уві сні?

Про що свідчать розмови уві сні?Зазвичай розмови уві сні є нормою та пов'язуються з пережитими за день емоціями. Однак не є виключенням, коли даний стан стає симптомом певної патології, яка потребує лікування. Розберемо, яку назву носить порушення, яке спричиняє бурмотіння уві сні та які методи лікування застосовуються.
Парасомнія - це загальна назва для різних видів порушення сну, коли відбуваються небажані події, як в процесі засинання, так і під час сну. Зазвичай розвиток парасомнії характерний для дітей віком від 3 до 10 років, хоча не є виключенням появи порушення і в дорослому віці, таких випадків набагато менше.
 
Дуже часто ми можемо спостерігати як людина під час сну говорить абсолютно незрозумілі безглузді речі, такий стан виникає під час глибокої фази сну. Коли транслюються цілі речення - людина перебуває на першій або четвертій фазі сну.

Класифікація

В залежності від того як довго тривають розмови та наскільки часто, можливо визначити стадію парасомнії. Так якщо за тиждень людина може бурмотіти до одного або двох разів свідчить про легкий перебіг. Якщо упродовж трьох ночей - помірна, а тяжка стадія розвивається при виникненні розмов щоночі, з декількома повторами за одну ніч.
В залежності від тривалості порушення розрізняють:
  1. Гострий період - розмови виникали менш ніж місяць.
  2. Підгострий - періодична поява розмов упродовж року.
  3. Хронічний - порушення турбує понад року.

Причини

Спеціалісти стверджують, що основною причиною парасомнії є хронічні депресії, переживання повсякденного емоційного тиску. 
Також до провокуючих факторів відносять:
  • вживання алкоголю та наркотичних препаратів;
  • висока температура;
  • постійне недосипання;
  • розлади поведінки.

Прояви парасомнії

Найчастіше під час сну виникають короткі неусвідомлені рухи або галюцинації. 
До основних проявів парасомнії належать наступні стани:
  1. Нічні кошмари: виникають під час фази повільного сну та проявляються у вигляді “страшних” епізодів, які можуть викликати у людини плач, ходіння уві сні.
  2. Акатизія: передбачає появу дискомфортних відчуттів у ногах перед процесом засинання. Причини не визначені.
  3. Сомнамбулізм: не контролюючи свої дії у людини виникає неусвідомлена ходьба, пережиті події під час лунатизму не запам'ятовуються.
  4. Страшні для людини сни: ці сні є дуже яскраві та викликають раптове пробудження. Виникають у фазі швидкого сну. Причинами можуть бути стрес, підвищення температури тіла, вживання попередньо алкоголю.
Не є виключення коли виникають додаткові симптоми у вигляді скреготу зубами або апное уві сні.

Діагностика та лікування

Звернутися до лікаря для подальшого обстеження необхідно у разі коли нічні розмови впливають на загальний стан, тобто людина стає виснажливою, а також коли виникають інші симптоми, що свідчать про розвиток патологічного процесу: зупинка дихання під час сну, швидкі рухи очей.
Підтвердження діагнозу базується на показаннях родичів та проведення полісомнографічного обстеження.
 
Якщо є необхідність у лікуванні, лікар призначає спеціальні медичні препарати, які необхідно вживати перед сном (бензодіазепіни).

Профілактика

З метою запобігання розвитку бурмотіння під час сну, важливо ввести за правило створювати кожного вечора необхідну “сонну” атмосферу та дотримуватися режиму сну:
  • відмова від електронних гаджетів перед сном;
  • читання книги;
  • медитація;
  • приглушене світло в кімнаті;
  • сон в один і той же час.
При виникненні парасомнії наряду з іншими нетиповими симптомами зверніться до лікаря! Не застосовуйте снодійні, адже вони навпаки пригнічують стадію швидкого сну та ще більше посилюють прояв парасомнії.  

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм