Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ротавірусна інфекція: основні симптоми вірусного захворювання у дітей

Ротавірусна інфекція: основні симптоми вірусного захворювання у дітей В період перебування в літніх таборах все більше відбувається спалахів ротавірусної інфекції серед дітей. І оскільки саме для дітей дане захворювання становить найбільшу небезпеку розберемо детальніше основні його симптоми та методи надання допомоги. 

Ротавірусна інфекція або кишковий грип - це патологічний стан вірусного походження, що характеризується ураженням ШКТ та викликається зокрема ротавірусом.
 
Кишковий грип не варто пов'язувати з харчовим отруєнням або розладами шлунку! 
 
Відмітимо, що існує декілька видів ротавірусу, однак саме інфекційний процес викликає його типи А, В та С. Ці віруси є стійкими в зовнішньому середовищі, що відповідно пов'язано з їх стрімкою поширеністю. 
 
Джерелом інфекції є хвора людина. Передача збудника відбувається фекально-оральним шляхом. Тобто з випорожненнями людини виділяється велика кількість активних збудників, далі через брудні руки або воду, погано помиті продукти, предмети побуту (наприклад, іграшки) вони потрапляють до ШКТ викликаючи відповідні симптоми.

Основні симптоми захворювання

Інкубаційний період захворювання становить близько трьох днів. 
Оскільки збудник локалізується у тонкому кишківнику викликаючи руйнування його ворсинок та відповідно порушення всмоктування необхідних речовин, у дитини будуть виникати наступні скарги:
  • сильні больові відчуття в животі;
  • діарея;
  • підвищення температури тіла;
  • метеоризм;
  • нудота та блювання;
  • слабкість та млявість;
  • втрата апетиту;
  • симптоми по типу ГРВІ (нежить, кашель, біль в горлі);
  • сухість шкіри та губ.
Ротавірус є небезпечним тим, що внаслідок розвитку діареї високі ризики зневоднення організму. Це становить особливу загрозу для немовлят. Також не є виключенням некрозу ворсинчастого епітелію.

Тактика лікування

Тактика лікування полягатиме в проведенні симптоматичної терапії, а саме направлення сил на боротьбу зі зневодненням: обільне пиття, а при тяжкому перебігу в\в вливання розчинів. За високої температури призначають жарознижувальні препарати, при показаннях ентеросорбенти, спазмолітики та ін. 
Самостійне лікування антибіотиками заборонено, оскільки захворювання викликане вірусом. 
 
Відмітимо, що ротавірус не викликає стійкого довічного імунітету, відповідно повторне зараження може виникнути у будь-якому віці. Однак зазвичай кожен наступний раз протікає у легшій формі. 
 
З метою запобігання розвитку захворювання у дитини окрім обов'язкового дотримання гігієни рук, відіграє важливу роль й проведення вакцинації. Вакцина проводиться у двох дозах у період з 6 до 24 тижнів з моменту народження. 
 
Оскільки ротавірусна інфекція потребує обов'язкового діагностування дитячим лікарем інфекціоністом, знайти відповідну клініку для проходження огляду та наступного лікування, Ви зможете в медичному маркеті ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм