Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ожиріння у дітей: основні причини

Ожиріння у дітей: основні причиниПроблема ожиріння сьогодні на жаль є поширеною не лише серед дорослого населення, але й дітей. За статистикою в Україні щорічно фіксується понад 10 тисяч випадків ожиріння серед дітей. Які основні тригери патології та до яких наслідків у майбутньому надмірна вага може призвести? Далі з'ясуємо.

Які фактори впливають на розвиток надмірної ваги у дитини?

Першочергово варто зауважити, що дитина не в змозі самостійно контролювати об'єм вживаних вуглеводів та цукру упродовж дня, особливо коли батьки не контролюють її раціон.
 
Також сьогоднішнє покоління все менше часу приділяє активним іграм, надаючи перевагу комп'ютерам. Звісно, що свою вагому роль на активність дітей відіграли й умови пандемії разом з дистанційним навчанням.
 
Відмітимо, що вплинути на збільшення маси тіла можуть наступні фактори:
  • патології ендокринної системи (наприклад, гіпотиреоз, гіпогонадизм);
  • спадковий фактор: наявність ожиріння в одного або в обох батьків значно підвищує ймовірність схильності й дитини до надмірної маси тіла;
  • порушення функціонування підшлункової залози, кишківника, печінки.
Відмітимо, що у разі здорового харчування з дозованими фізичними навантаженнями та виключенням органних порушень - вага дитини не зменшується, доцільним буде запідозрити психосоматичні порушення. Це можуть бути речі, які батьки навіть не беруть до уваги, тому так важливо мати довірливі стосунки з дитиною та розпізнавати вчасно виниклі зміни. Так до психосоматики зайвої ваги у дитини належить:
  • дефіцит любові, нестача розмов, обіймів близьких для дитини людей;
  • постійна критика та суворість зі сторони дорослих та навіть жорстока поведінка;
  • булінг в школі;
  • гіперопіка дорослих, коли дитина не має особистого простору;
  • відсутність моделі для наслідування.

Тактика

Одним з основних методів лікування ожиріння у дитячому віці є дотримання дієти. Так прийоми їжі необхідно розділити на 5-6 разів невеликими порціями, а вечеря повинна бути за три години до сну.
 
Щодо самого раціону, то звісно категорично забороняється будь-які суворі обмеження  їжі чи певні однокомпонентні дієти. Зменшення денної норми калорії може мати непоправні для здоров'я наслідки. Першочергово знижується або взагалі поступово виключаються шкідливі харчові продукти, які нам всім відомі - фаст-фуд, солодощі, здоба. Основу щоденного меню повинні складати овочі, фрукти, ягоди, дотримання водного балансу. Важливо звертати увагу не тільки на цукор в солодощах, а й на його наявність у хлібі, ковбасних виробах та ін.
 
Звісно не варто забувати й про фізичні навантаження, які допоможуть не тільки нормалізувати вагу, а й виховувати в дитині цілеспрямованість та силу волі. Заняття у спортивних секціях повинні бути цікавими дитині, тому доцільним буде якщо вона самостійно обере найбільш відповідний та цікавий вид спорту.
Важливо розуміти, що проблема ожиріння у дитини це не лише зовнішні зміни, а й високі ризики розвитку ранніх серцево-судинних порушень, від інфарктів до інсультів та цукрового діабету. 
 
Звісно, що психоемоційний стан також зазнає змін, викликаючи невпевненість у собі, самокритика. Діти з надмірною масою тіла схильні до харчових розладів - анорексія, булімія.
 
У боротьбі з зайвою вагою головною є підтримка зі сторони рідних та комплексний підхід до проблеми. Це проявляється спільними корисними харчовими звичками та фізичною активністю, дотриманням режиму сну. Також при необхідності доцільним буде і консультація дієтолога та ендокринолога. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм