Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

На які стани новонароджених необхідно звертати увагу?

На які стани новонароджених необхідно звертати увагу? Поява новонародженого у родині, це як книга з загадками, особливо для недосвідчених батьків. Тривогу можуть породжувати будь-які зміни у поведінці, рефлексах малюках та шкірних проявах. Відповідно так само і небезпечні стани можуть залишитися без належної уваги. Розберемо, які стани новонародженого повинні просто спостерігатися, а які потребують кваліфікованої допомоги.

Перш за все розберемо ті стани які є фізіологічними та виникають в перші місяці життя. Вони не потребують лікування та не становлять загрозу для малюка.
  1. Токсична еритема: в перші тижні життя можлива поява папульозного висипу, який переважно локалізується в ділянці суглобів, на обличчі та животі. Зазвичай висипання зникають протягом двох-трьох діб. Також варто зазначити, що шкіра у немовлят може бути досить сухою з проявами невеликих плям. Це спричиняється її незрілістю та надмірною чутливістю. Відповідно не потрібно застосовувати різні косметичні засоби для догляду за шкірою немовлят, оскільки дуже високі ризики розвитку подразнення. У тому випадку якщо шкіра дуже суха й спостерігається поява тріщин, консультація лікаря є обов’язковою, з метою призначення відповідного догляду.
  2. Набрякання молочних залоз: трапляється так, що у перші 3-4 дні після народження у дитини, незалежно від статі, спостерігається набрякання грудей, з можливими виділеннями молочно-білого кольору. Також не є виключенням невелике набрякання статевих органів у новонароджених уподовж декількох тижнів.

Перехідні стани новонароджених

Це ті стани які обумовлюються формуванням організму дитини у зовнішньому світі. У більшості випадків вони минають самостійно, однак потребують медичного спостереження.
  1. Фізіологічне зниження ваги: зазвичай на 3-4 добу після народження малюк втрачає до 10% ваги, яка упродовж наступних двох тижнів відновлюється.
  2. Жовтяниця: виникає внаслідок збільшення рівня білірубіну, що викликає забарвлення у жовтий колір шкіри, слизових оболонок та склер. У дорослих та дітей старшого віку цей стан є досить небезпечним. Жовтяниця у новонароджених зазвичай є фізіологічною та минає через декілька тижнів. Але важливо знаходитися під наглядом педіатра та перевіряти рівень білірубіну, це дасть можливість зрозуміти чи є безпечна жовтяниця для дитини й потрібно просто зачекати чи необхідно проводити лікування.
  3. Кишкові кольки: даний стан виникає не у всіх дітей, та самостійно проходить до третього місяця життя. Частота та характер кольок залежать від індивідуальних особливостей малюка, режиму дня та харчування. Причиною, яка спричиняє появу кольок є особливості травної системи. Проявляється у вигляді здуття живота, плачем та занепокоєнням малюка. Допомогти малюку справитися з дискомфортним відчуттям можливо скоригувавши раціон матері, роблячи масаж животика та прикладаючи тепло, викладаючи на живіт перед годуванням та тримаючи у вертикальному положенні після. Також лікар може призначити медикаментозну терапію у вигляді спазмолітиків.

При виникненні яких станів необхідне негайне звернення до лікаря?

  1. Підвищення температури тіла: у нормі температура малюка становить від 36,5 до 37,5 °С. У тому випадку, якщо показники вищі плюс виникає озноб, дитина млява та бліда потрібно розуміти, що є певне захворювання, а температура та лихоманка – його симптоми. Тому тільки лікар проводить діагностування та призначає відповідні препарати.
  2. Алергічна реакція: підвищена реакція організму на певний алерген, може становити загрозу для життя. В першу чергу при виникненні реакції, необхідно припинити дію алергену, дати антигістамінний препарат, якщо це укус комахи – на його місце прикласти лід та обов’язково викликати лікаря.
  3. Стороннє тіло в дихальних шляхах: діти дуже часто тягнуть все до рота, і потрапляння дрібних предметів на жаль не являється рідкістю. Тому при перекритті дихальних шляхів, дитині необхідно надати невідкладну допомогу та викликати швидку.
Важливо спостерігати за змінами у поведінці малюка і в тому випадку якщо виникають певні порушення потрібно проконсультуватися зі своїм лікарем-педіатром, та у разі необхідно викликати швидку допомогу. 

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм