Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Оптичний неврит: основні симптоми запалення зорового нерва

Оптичний неврит: основні симптоми запалення зорового нерваФункція зорового нерва полягає в перенесенні візуальної інформації від ока до мозку. За певних обставин імунна система атакує жирове покриття під назвою мієлін, що покриває та захищає зоровий нерв. 

Неврит зорового нерва або оптичний неврит – це патологічний процес, що характеризується розвитком запалення зорового нерва. Ураження може зазнавати як одне, так і обидва ока. 

Наслідком такого порушення може стати біль при руху очима та навіть втрата зору (зазвичай тимчасова).

До групи ризику з розвитку оптичного невриту можна віднести осіб вікової категорії від 20 до 40 років. За статистикою більшість випадків порушення зору припадає саме на жінок.

Характерні ознаки

  1. Втрата зору на одне око (ступінь варіюється від легкого та важкого).
  2. Біль навколо ока, що може посилюватися під час руху очей.
  3. Втрата здатності правильно бачити кольори, вони стають тьмяними.
  4. Миготіння перед очима або плаваючі плями.
Відмітимо, що клінічна картина залежатиме від причини виникнення запалення. Вищевказані симптоми можуть виникати раптово або поступово. При цьому їх посилення спостерігається після фізичних навантажень або гарячої ванни. Тобто коли пацієнту стан спекотно або коли організм виснажується.
 
Негайного звернення до лікаря потребують випадки появи сильних больових відчуттів в очах, раптової втрати зору чи його порушення.

Основні причини 

  1. Розсіяний склероз.
  2. Аутоімунні порушення (наприклад, системний червоний вовчак).
  3. Розвиток інфекційного процесу (наприклад, сифіліс, хвороба Лайма, герпес, оперізувальний лишай).
  4. Приймання певних лікарських препаратів.
  5. Шкідливі звички (зловживання алкоголем та куріння).
Не є виключенням, коли захворювання є ідіопатичним, тобто невідома основна причина запалення. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі аналізу клінічної картини та ряду діагностичних тестів. Вони включатимуть проведення лабораторних досліджень крові, аналізу спинномозкової рідини, КТ та МРТ, оптичної когерентної томографії (візуалізація нервових закінчень в задній частині ока). Лікар офтальмолог виконає тести, щоб перевірити колірний зір, реакцію очей на світло та наскільки добре око бачить деталі.

Тактика лікування оптичного невриту полягає в призначенні кортикостероїдів, з метою зменшення запалення та набряк нерва. Показанням до їх призначення зазвичай є тяжкий перебіг з ураженням обидвох очей.

Якщо захворювання виникло на тлі іншого патологічного процесу в організмі важливо провести його лікування. Прикладом є бактеріальна інфекція, лікування якої потребуватиме призначення антибактеріальної терапії. 
Зазвичай оптичний неврит проходить сам по собі, але рецидивуючий неврит зорового нерва може бути результатом розсіяного склерозу. Тому потрібно звернути увагу на виниклі симптоми та проконсультуватися з лікарем.

Цей стан непередбачуваний і може статися з причин, які людина не може контролювати. Але можливо вжити заходів для зниження факторів ризику, дотримуючись здорового способу життя.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм