Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Косоокість: основні причини порушення зору

Косоокість: основні причини порушення зоруСтан при якому очі не дивляться в одне й те саме місце одночасно, діагностується як косоокість. Це може відбуватися іноді або на постійній основі.

В нормі м’язи, які контролюють рух очей, працюють разом та спрямовують обидва ока в одному напрямку. При косоокості ці м’язи мають проблеми з контролем руху очей і не можуть підтримувати нормальне положення очей.
 
З медичної точки зору косоокість або зміщення очей супроводжується дрейфуванням одного ока всередину (езотропія), назовні (екзотропія), вгору (гіпертропія) або вниз (гіпотропія). Відповідно до цього і розрізняють види порушення. Також якщо порушення зору виникає іноді діагностують тимчасовий або переривчастий тип, відповідно постійна форма захворювання виникає при зберіганні косоокості на постійний основі. Не є виключенням, коли ураження чергується, тобто іноді відбувається в одному оці, а в інший час – в іншому.
 
За статистичними даними більшість випадків порушення припадає саме на немовлят та маленьких дітей, що пов’язано зі спадковістю або проблемами під час фізичного розвитку. В дорослому віці порушення зору може бути результатом перенесених захворювань, типу інсульту, травми голови, цукрового діабету. Також можна бути дорослою людиною з дитячою косоокістю, яку не лікували або рецидивувала, чи погіршилася.

Лікування косоокості може включати окуляри, заплатки, вправи для очей, ліки або хірургічне втручання.

Характерні ознаки

  1. Подвійне бачення.
  2. Головний біль.
  3. Нескоординовані рухи очей.
  4. Щоб побачити щось поблизу потрібно прикривати одне око.
  5. Труднощі з читанням.
  6. Перенапруження очей.
Попри думку, що діти можуть перерости косоокість, стан навпаки може тільки погіршитися. Надалі існують ризики розвитку амбліопії (ліниве око), постійного напруження очей, розмитість зображення.

Основні причини

  1. Порушення зі сторони нервово-м’язового контролю руху очей.
  2. Спадковий фактор.
  3. Поганий зір на одне око.
  4. Дитячий церебральний параліч.
  5. Синдром Дауна.
  6. Гідроцефалія.
  7. Пухлини головного мозку.
  8. Інсульт.
  9. Травма голови.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі анамнезу, дослідження гостроти зору, перевірки за допомогою коригуючих лінз та ін..
 
Тактика лікування обиратиметься залежно ступеня прогресування косоокості. Воно може варіюватися від носіння окулярів за рецептом до хірургічного втручання для вирівнювання очей.

До прикладу якщо косоокість викликана труднощами зосередитися на об’єктах поблизу або далеко, звичайні окуляри або контактні лінзи іноді можуть вирішити проблему. Поява двоїння в очах потребує носіння спеціальних лінз, які називаються призмами. Застосування пластиру для ока буде доцільним у випадку розвитку амбліопії («ледаче око») у дітей, що може допомогти слабшому оку з часом стати сильнішим.

Оперативне втручання змінює довжину або положення очних м’язів, з метою забезпечення правильного розташування очей. 
Додатково пацієнтові можуть запропонувати вправи для очей. Відзначимо, що не слід їх розглядати як заміну основного лікування. 

Прикладом такого типу вправи є віджимання олівцем: обидва ока спрямовують на одну фіксовану точку. Так тримаючи олівець на відстані витягнутої руки потрібно сфокусувати свій погляд на якійсь його деталі. При цьому олівець потрібно рухати у напрямку до перенісся. 

Проходьте огляди у лікаря офтальмолога, аби вчасно розпізнати косоокість та запобігти порушенню зору. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм