Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Нічна сліпота: основні причини та методи лікування

Нічна сліпота: основні причини та методи лікуванняКуряча сліпота або нікталопія – це патологічний стан, що характеризується порушенням зору в темряві або в умовах слабкого освітлення. Тобто людина буде гірше бачити або керувати автомобілем у темряві.

Найбільш частими причинами даного порушення зору є катаракта або дефіцит вітаміну А. Однак деякі причини можуть розвиватися в дитинстві, тоді як інші можуть не проявлятися до моменту дорослішання.
 
Спеціалісти відмічають, що нікталопія являє собою симптом основної проблеми, а не є окремим захворюванням.

Характерні ознаки

Єдиною ознакою курячої сліпоти є поганий зір та розмите зображення в темряві. Особливо куряча сліпота проявляється, коли очі переходять із яскравого середовища в зону слабкого освітлення.
 
Також можна помітити курячу сліпоту за певних обставин. Зокрема при водінні вночі, пересуванні вдома при поганому освітленні, труднощі з розпізнавання облич у затемненому приміщенні.

Досить рідко але можливі випадки чутливості до світла, коли присутнє пошкодження стрижневої клітини.

Основні причини

  1. Короткозорість або погане бачення при погляді на віддалені предмети.
  2. Катаракта (помутніння кришталика ока).
  3. Глаукома.
  4. Пігментний ретиніт (генетичне захворювання)
  5. Віковий фактор (літні люди мають більший ризик розвитку катаракти відповідно й вищу ймовірність нікталопії).
  6. Неправильне харчування, що може спричинити дефіцит вітаміну А (ретинол).
  7. Порушення підшлункової залози (наприклад, кістозний фіброз).
  8. Цукровий діабет.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі комплексного фізикального (офтальмологічного) огляду та аналізу даних анамнезу. Етапи комплексної перевірки зору можуть включати попереднє тестування у оптометриста, перевірку щілинною лампою, перевірку гостроти та поля зору. Додатково пацієнтові можуть знадобитися лабораторні дослідження крові, наприклад з метою визначення рівня глюкози при підозрі на діабет чи вітаміну А.
Також окуліст проведе тест за допомогою діаграми контрастної чутливості Пеллі-Робсона, який може допомогти виявити ознаки курячої сліпоти. Він схожий на перевірку гостроти зору, але при цьому літери мають різні відтінки сірого.

Тактика лікування обиратиметься залежно від причини. До прикладу, куряча сліпота, викликана короткозорістю, катарактою або дефіцитом вітаміну А, піддається лікуванню. Загалом допомогти усунути проблему може застосування коригувальних лінз (окуляри або контактні лінзи).

Катаракту можна видалити хірургічним шляхом, коли уражений кришталик заміняється на штучний. Лікування глаукоми потребуватиме застосування очних крапель з метою зменшення очного тиску.

При дефіциті вітаміну А лікар рекомендуватиме вітамінні добавки. Відзначимо приймання будь-яких препаратів чи вітамінних комплексів краще попередньо обговорити з лікарем.  

Додатково пацієнтові рекомендується вживати певних заходів безпеки в нічний період. Наприклад, утримуватися від водіння автомобілем або використовувати спеціальні окуляри з антибліковим покриттям, носити сонцезахисні окуляри з метою зменшення відблисків, коли людина переходить з яскраво освітленого до темнішого середовища.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм