Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Травматична катаракта: основні симптоми порушення зору

Травматична катаракта: основні симптоми порушення зоруНа жаль сьогодні травматична катаракта належить до найбільш поширених порушень зору. Причиною є контузія або травми очного яблука. Тому розберемо детальніше про методи лікування травми.

Травматична катаракта – це патологічний стан, що характеризується помутнінням кришталика внаслідок травми ока, тупого або проникаючого характеру. Як наслідок відбувається ураження волокна кришталика.
 
Клінічна картина та лікування надалі залежатиме від типу травми та цілісності капсульного мішка. 

Основні причини

  1. Електричні іскри.
  2. Розрив ока.
  3. Тривалий вплив ультрафіолетових променів.
  4. Травма голови.
Деякі фактори можуть підвищити ризики травматичної катаракти. Ці фактори включають куріння, надмірне вживання алкоголю, цукровий діабет й травми голови. До інших ризиків відносять проведення занадто багато часу на сонці без захисту очей, травми очей, тривале використання стероїдів й променеву терапію. 
 
В залежності від причини патології та її впливу на око розрізняють травматичну катаракту спричинену тупою травмою. Вона виникає, коли особа зіткнулася з силою, без пошкодження шкірного покриву обличчя та порізу ока. Прикладом травми тупим предметом є удар кулаком по оку, удар м’ячем в око тощо. Пошкодження кришталика може призвести до негайної або відстроченої катаракти, що спричинить сильну травму.
 
При розвитку проникаючої травми відбувається проникання в око гострим предметом (шматок скла, олівець). Якщо предмет проходить через рогівку до кришталика, травматична катаракта виникає одразу. У тому випадку якщо відбувався повний розрив та пошкодження кришталика, високі ризики часткової або повної катаракти й сліпоти.
 
Також до травматичної катаракти може призвести хімічна травма, внаслідок проникнення до ока хімічної речовини. Радіаційне опромінення може пошкодити та розірвати кришталик, також спричинивши дану патологію. При цьому між контактом та впливом радіації й стадією розвитку катаракти проходить тривалий період. 

Які ознаки вказуватимуть на розвиток травматичної катаракти?

Подібно до помутніння кришталика, спричиненого іншими факторами, травматична катаракта спричиняє порушення зору.
Додатково виникає:
  1. Поява дискомфортних та больових відчуттів.
  2. Гіперемія ока.
  3. Набряк рогівки та кровотеча.
  4.  Нечіткий зір або його повна втрата.
  5. Можливе приєднання інфекційного процесу.
  6. Якщо кришталик набряк, це може спричинити підвищення тиску в оці, але якщо око сильно пошкоджене, внутрішньоочний тиск навпаки - знижується.
Наприклад, катаракта при струсі мозку може виникнути внаслідок тупої травми. Капсула кришталика не сильно пошкоджена, але з часом стає непрозорою. Часто капсула виглядає як біла розетка пелюсток або пір’я. Катаракта внаслідок проколу може бути меншою, але також швидко розширюватися. Вона може з'явитися відразу після травми або через кілька місяців або років. Майже в половині випадків травматичної катаракти також ушкоджується задня частина ока.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі даних анамнезу, офтальмологічного огляду та проведенні диференційної діагностики з виключенням інших схожих за перебігом порушень зору, включаючи пошкодження судинної оболонки, корнеосклеральний розрив, старечу катаракту та ін.

Травматична катаракта лікується як будь-яка інша катаракта. Якщо ураження невелике, стабільне або поза межами основної лінії зору, обирається тактика спостереження.
Якщо пошкодження знаходиться близько до центру зору, очні краплі для розширення зіниці можуть допомогти покращити зір. Іноді легка травматична катаракта заживає самостійно, особливо у дітей.
 
У тому випадку коли катаракту необхідно видалити, помутнілий кришталик буде усунено хірургічним шляхом та замінено прозорим штучним кришталиком. Зазвичай він імплантується одночасно з видаленням катаракти. Однак, якщо травма ока велика, хірург може зачекати, поки око загоїться, перш ніж імплантувати штучний кришталик. 
 
Важливо розуміти, що знизити ризики травматичної катаракти можливо уникаючи пошкоджень очей та травм ока, вживаючи відповідних заходів. Найважливіше використовувати захисні окуляри, в тому числі спеціальні окуляри (щитки) при роботі на небезпечних підприємствах,  обмежити час під впливом інфрачервоних та ультрафіолетових променів тощо.
 
Якщо ви підозрюєте, що пошкодили око, або помітили помутніння зору, важливо звернутися до офтальмолога для обстеження очей. Навіть із чітким зором також важливо планувати регулярні огляди!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм