Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Травма ока: основні симптоми та методи запобігання

Травма ока: основні симптоми та методи запобіганняПоранення ока різного ступеню є досить поширеним явищем, яке може виникнути у будь-якому місці, незалежно знаходитеся ви вдома, на відпочину або на роботі. Однак при цьому у більшості випадків травмам можливо запобігти дотримуючись правил безпеки, або уникнути ускладнень у  вигляді втрати зору, просто вчасно звернувшись за допомогою. Тому розберемо детальніше, які є найпоширеніші травми ока та якими симптомами вони супроводжуються.

За статистичними даними найчастіше звернення за медичною допомогою відбувається при потраплянні стороннього тіла до ока, розвитку відкритої рани та контузії. 

Типи травм ока

  1. Розрив очного яблука: даний стан потребує надання невідкладної допомоги, адже втрачений час має високу ціну - це втрата зору. Відбувається безпосереднє порушення цілісності стінки ока. До клінічних проявів належить поява крововиливу, в тому числі й у склоподібне тіло, зміна форми зіниці, відшарування сітківки. 
  2. Гіфема, як наслідок контузії ока: характеризується розвитком крововиливу на дні передньої камери ока. Після проведення диференційної діагностики та виключення розриву очного яблука, лікування найчастіше є консервативним. 
  3. Удари в око або розвиток тупих травм голови, що викликають зміщення кришталика. Чим тяжчі ушкодження, тим інтенсивнішими будуть симптоми. У більшості випадків це гіперемія та больові відчуття в ділянці ока, набряк, зниження гостроти зору, двоїння в очах.

Тактика

Незалежно від типу травм найважливішим фактором при їх виникненні є своєчасне надання першої допомоги з наступним зверненням до лікаря офтальмолога.
Всі ті дії, які ви можете провести самостійно вдома зводяться до застосування антибактеріальних крапель або мазі та накладання стерильної пов'язки на око. У разі виникнення травми внаслідок тупої травми прикладається холод на ділянку лоба або скроні. 
В жодному разі не дозволяється проводити самостійні маніпуляції щодо видалення стороннього тіла!
Наступні дії проводитиме лікар на основі результатів обстеження та встановленого діагнозу. 

Методи запобігання травм очей

  1. Дотримання безпеки при приготуванні їжі.
  2. Використання окулярів при роботі з хімічними речовинами. 
  3. Зберігання речовин небезпечного типу в належних для цього умовах.
Важливо приділити окрему увагу дитячому травматизму. Дорослі повинні створити безпечні умови слідкуючи за предметами побуту які оточують дітей. Адже вони є одними з найчастіших причин дитячого травматизму. Також необхідно застосовувати автокрісла, проводити інструктаж щодо небезпеки піротехніки та ін.
 
Будьте обізнаними у симптомах травматичного ураження ока, оскільки це дасть можливість вчасно надати невідкладну допомогу та уникнути неправильних дій, що тільки ускладнять захворювання. Пам'ятайте, що навіть незначні травми ока можуть мати серйозні наслідки для вашого зору.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм