Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Алергічний кон'юнктивіт: основні прояви ураження ока при алергії

Алергічний кон'юнктивіт: основні прояви ураження ока при алергіїПеріод загострень алергій в самому розпалі й окрім дискомфортних відчуттів у вигляді нежиті та чхання з усім поєднанням схожості симптомів з COVID-19, відбувається й вплив на зір. Одним із наслідків алергічної реакції є розвиток алергічного кон'юнктивіту. Що це за стан та чи має він відмінності від інших нам відомих типів кон'юнктивітів? З'ясуємо далі. 
 
Нам відомо, що кон'юнктивіт - це патологічний стан, що характеризується запаленням слизової оболонки ока (кон'юнктиви). Розвиток захворювання може бути пов'язаний з двома причинами - інфекційного та неінфекційного генезу. Саме алергічний кон'юнктивіт належить до неінфекційного типу та може бути хронічного або сезонного характеру, що провокуються різними алергенами. 
 
Алергічний кон'юнктивіт протікає в гострій формі, що супроводжується стрімкою реакцією при впливі алергену (спори та пилок рослин) та хронічній - виникає довготривалий запальний процес в кон'юнктиві ока (пилові кліщі, шерсть домашньої тварини). 
 
Більш детально в залежності від типу алергену розрізняють наступні форми алергічного кон'юнктивіту:
  • сезонна форма: виникає при контакті з пилком рослин;
  • лікарська форма: протікає у гострій формі та є реакцією кон'юнктиви на певний компонент ліків;
  • хронічна форма алергічного кон'юнктивіту, що присутня упродовж року з характерними періодами загострення;
  • весняний кератокон'юнктивіт: найчастіше виникає у дітей та включає у патологічний процес не тільки кон'юнктиву, але і рогівку ока.

Причини розвитку

Механізм алергічного кон'юнктивіту полягає в реакції імунної системи на алерген. Так при контакті тригеру з поверхнею ока специфічними клітинами виділяється гістамін та інші речовини на “боротьбу” з алергеном. Це і викликає ряд симптомів захворювання. Звісно, що не є виключенням розвитку алергічної реакції навіть при відсутності контакту з очима. 

Основні симптоми алергічного кон'юнктивіту

До основних симптомів належить поява набряку повік, гіперемія очей. Додатково ці симптоми супроводжуються сильним свербінням та водянистими виділеннями, підвищеною реакцією на світло. Відповідно, чим триваліший контакт з алергеном, тим інтенсивнішими є симптоми.
 
Звісно, що не варто відділяти від кон'юнктивіту й інший прояв алергічної реакції у вигляді алергічного риніту, що є характерним саме для сезонної алергії (наприклад, на пилок рослин). 
 
Відмітимо, що прояви захворювання відбуваються як і будь-яка інша алергічна реакція - як тільки імунна система сприймає певну речовину за алерген. 

Тактика лікування та діагностика

Лікар встановлює діагноз на основі клінічної картини та огляду. Так контакт з сезонними алергенами дає більш вираженішу симптоматику, ніж тривалі внутрішні причини алергічного кон'юнктивіту. Додатково проводяться безпосередньо офтальмоскопічне дослідження (огляд поверхні ока за допомогою щілинної лампи) та ряд діагностичних тестів, які дадуть можливість встановити конкретний алерген (шкірні, лабораторні, провокаційні). 
 
Тактика лікування полягає в застосуванні місцевих (каплі для очей) та системних антигістамінних, комбінованих медикаментозних препаратів. При хронічному тяжкому перебігу захворювання призначаються кортикостероїди. Також до сучасних методів терапії належить проведення імунотерапії. 
 
Важливо виключити контакт з алергеном.  

Профілактика

  1. Очищення повітря в приміщенні шляхом проведення вологого прибирання.
  2. Обмеження відвідувань вулиці при сильному вітру.
  3. Застосування окулярів аби уникнути безпосереднього контакту алергену з очима, в першу чергу від пилку рослин.
  4. За показаннями лікаря після прогулянки при поверненні додому застосовувати спеціальні очні краплі (штучна сльоза), які допомагають очистити кон'юнктиву від алергену. 
Пам'ятайте, що алергічний кон'юнктивіт не може вплинути на функціонування очей, однак типові симптоми можуть виникнути й при інфекційному процесі, наслідки яких є набагато серйознішими для зорової функції. Тому в першу чергу зверніться до лікаря для встановлення діагнозу та не займайтеся самолікуванням.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм