Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ячмінь на оці: основні причини та методи лікування

Ячмінь на оці: основні причини та методи лікуванняПри появі нетипового “прищика” на оці, в першу чергу людина вдається до народних методів лікування. Хтось сам купує каплі в аптеці, а хтось обмежується чайними пакетиками. Однак наскільки є небезпечним для зору формування ячменю та які фактори впливають на його розвиток. З'ясуємо далі. 

Ячмінь - це патологічний стан, що характеризується ураженням повіки ока, а саме розвитком гнійного запалення волосяної частини вії або сальної залози Цейса. 
 
Дана назва запалення пов'язана зі схожістю виниклого утворення з однойменною рослинною культурою. 
 
В основі захворювання покладено потрапляння інфекційного агента, найчастіше бактерії стафілокок. При цьому воно може мати як односторонній характер, так і вражати обидва ока.
В залежності від локалізації ячменя виділяють його зовнішню та внутрішню форму. Так внутрішній ячмінь локалізується в сальних залозах та виникає внаслідок їх закорковуванні. При частих рецидивах, ячмінь стає хронічним та може перерости в інше захворювання під назвою - халязіон.
Зовнішній ячмінь виникає внаслідок запального процесу в залозах, що локалізуються в ділянці початку росту вій.  Причиною запалення є закорковування залози її ж секретом з приєднанням бактеріального агента.

Які фактори впливають на розвиток ячменя на оці?

  1. Дефіцит вітамінів та мікроелементів.
  2. Ослаблена імунна система.
  3. Недотримання правил гігієни: торкання очей брудними руками під час одягання лінз, просто від перевтоми.
  4. Інфекційні ураження очей.
  5. Переохолодження та потрапляння під “штучні” протяги.
  6. Цукровий діабет.
У більшості випадків ячмінь виникає саме у людей з ослабленим імунітетом або людей похилого віку. 

Основні прояви захворювання

Особливістю ячменю є те, що він окрім зовнішньої естетичної незручності викликає дискомфортні відчуття в оці. Так у хворого виникають наступні скарги:
  • больові відчуття, набряк та гіперемія в області формування ячменя;
  • свербіння;
  • відчуття стороннього тіла в оці;
  • сльозотеча.
Зазвичай при проведенні відповідної терапії симптоми зникають за тиждень. На останній стадії розвитку спостерігатиметься поява гнійної голівки, яка самостійно розсмоктується. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу проводиться виключно лікарем офтальмологом з оцінкою ступеня тяжкості перебігу захворювання. Додатково проводиться лабораторний аналіз крові, дослідження вій, бак дослідження виділення з кон'юнктиви тощо. 
 
Відповідно до цього і призначається лікування, яке при вчасному зверненні є досить простим. В індивідуальному порядку лікар призначає антибактеріальні каплі або/та мазі, вітамінотерапію для підвищення імунітету. При ускладненому перебігу внутрішньої форми ячменя можливе проведення малоінвазивного оперативного втручання. 
В протилежному випадку, звичайний ячмінь може ускладнитися без належного лікування абсцесом та флегмоною та при запущеності хвороби спричинити порушення зору. 
Також рекомендується на період захворювання виключити нанесення макіяжу, не варто вдягати контактні лінзи.
 
Зменшити ризики розвитку ячменя можливо слідкуючи за станом своєї імунної системи, дотримуючись гігієни вій та очей, змиваючи макіяж перед сном та не застосовувати косметику термін придатності якої закінчився. 
 
Пам'ятайте, що спроби самолікування у вигляді прикладання тепла або інших нетипових для лікування предметів може лише загострити захворювання, а саме процес нагноєння. Звісно, що категорично заборонено механічно видаляти виникле утворення, адже цим ви підвищуєте ризики занесення інфекції. Тому зверніться до лікаря офтальмолога, одразу при появі симптомів ячменя.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм