Перевозка больных

Седанов

Чому імунна система може атакувати нерви?

Чому імунна система може атакувати нерви?Синдром Гієна-Барре — це патологічний процес, що супроводжується ураженням нервових закінчень імунної системи.

До основних скарг, що виникають при цьому належить поява відчуття поколювання в кінцівках, слабкість. В критичних випадках вони поширюються по всьому організму з можливою необхідністю у проведенні невідкладної допомоги.
 
Попри відсутність специфічного лікування синдрому, терапія буде направлена на полегшення її перебігу та скорочення тривалості.

Основні симптоми

Початок синдрому характеризується появою поколювання та слабкості в стопах з наступним їх поширенням на верхню частину тіла.
Інколи перші симптоми локалізуються в ділянці обличчя та руках.

Відмітимо, що при прогресуванні захворювання м'язова слабкість може переростати у параліч.

До додаткових ознак, що є характерними при синдрому Гієна-Барре відносять появу наступних станів:
  • нестійка ходьба або неспроможність нормально пересуватися;
  • труднощі з рухами обличчя, включаючи розмову, жування або ковтання;
  • порушення зі сторони зору (подвійне зображення);
  • поява больових відчуттів;
  • труднощі з контролем кишківника та сечового міхура;
  • прискорене серцебиття;
  • коливання АТ;
  • утруднене дихання.
В залежності від локалізації патологічного процесу розрізняють й класифікацію синдрому. Наприклад, при початку паралічу очей діагностується синдром Міллера Фішера.
 
Враховуючи, що синдром Гієна-Барре є серйозним захворюванням яке може прогресувати, при появі вищезазначених ознак варто негайно звернутися до лікаря.

Які фактори впливають на появу захворювання?

Точна причина синдрому Гієна-Барре невідома. Спеціалісти вказують на взаємозв'язок між розвитком інфекції дихальних шляхів або травного тракту та наступною появою синдрому.
Фіксуються випадки синдрому після інфікування вірусом COVID-19. 
 
Механізм розвитку захворювання полягає в реакції імунної системи, яка починає атакувати нерви. При цьому відбувається пошкодження захисної оболонки нервових закінчень (мієлінова оболонка). Пошкодження перешкоджає нервам передавати сигнали до мозку, викликаючи ознаки захворювання (слабкість та поколювання).
 
Відмітимо, синдром Гієна-Барре може вражати всі вікові групи, однак підвищені ризики мають особи старшого віку.

До найчастіших провокуючих факторів відносять кампілобактероми, вірус грипу, цитомегаловірус, вірус Епштейна-Барр, травми, вірус COVID-19.

Невеликий відсоток людей із синдромом Гієна-Барре має рецидив, відчуваючи м’язову слабкість навіть через роки після закінчення симптомів.

Діагностика та тактика лікування

Синдром Гієна-Барре може бути важко діагностувати на ранніх стадіях. Це пов'язано зі схожістю симптомів синдрому до інших неврологічних розладів.
 
Тому обстеження пацієнта розпочнеться зі збору анамнезу та проведення фізикального огляду. Додатково проводиться:
  • спинномозкова пункція;
  • електроміографія;
  • дослідження нервової провідності. 
Враховуючи, що ліків проти синдрому  Гієна-Барре не існує, лікування включатиме призначення препаратів для полегшення симптомів. Наприклад, плазмаферез, імуноглобулінотерапія. Додатково проводиться терапія зі знеболювальними та антикоагулянтами.
Також пацієнти з синдромом Гієна-Барре потребують фізичної допомоги та терапії  як до, так і  під час відновлення. 
 
Період відновлення у кожного відбувається по-різному, та може тривати як декілька місяців (80% населення), так і роки (близько 5%).

Пам'ятайте, що попри болісний та тривалий період лікування й реабілітації, відсоток повного  одужання серед пацієнтів є досить високим. Тому не варто зволікати зі зверненням до лікаря при виникненні симптомів.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм