Перевозка больных

Седанов

Основні симптоми підвищення тиску в мозку

Основні симптоми підвищення тиску в мозкуТермін “гіпертензія” напевно знайомий кожному і найчастіше пов'язується з артеріальним тиском та серцево-судинними захворюваннями. Однак можливі випадки, коли тиск підвищується всередині черепної коробки, що має досить обмежений простір. Тому розберемо детальніше причини та основні симптоми внутрішньочерепної гіпертензії.

Внутрішньочерепна гіпертензія (ВГ) - це патологічний стан, що характеризується підвищенням тиску в судинах, що живлять головний мозок. Як наслідок виникає тиск безпосередньо на тканини органу з наступними ускладненнями.
 
Дана патологія найчастіше має раптовий розвиток та пов'язана з тяжкою травмою голови, інсультом або абсцесом мозку. Діагностується як гостра форма внутрішньочерепної гіпертензії.
 
Для хронічної форми захворювання характерний стійкий та тривалий перебіг. При цьому встановити причину даної форми не завжди є можливим.
 
Також можливі короткочасні випадки внутрішньочерепної гіпертензії, що діагностується як доброякісна форма. Найчастіше вона виникає при надмірних фізичних навантаженнях та не має наслідків.

Основні симптоми 

До симптомів хронічної внутрішньочерепної гіпертензії відносять:
  • головний біль постійного та пульсуючого характеру. Больові відчуття можуть посилюватися в ранковий час, при кашлі чи напруженні;
  • тимчасове порушення зору з можливою його втратою при тяжкому перебігу;
  • слабкість та сонливість;
  • надмірна пітливість;
  • дратівливість.
При відсутності вчасного лікування, високі ризики розриву судин з розвитком крововиливу та коматозного стану.

Що може спричинити внутрішньочерепну гіпертензію?

До основних причин хронічної внутрішньочерепної гіпертензії відносять:
  • новоутворення в головному мозку;
  • судбуральна гематома (згусток крові на поверхні мозку);
  • розвиток інфекційного процесу (наприклад, менінгіт, енцефаліт);
  • гідроцефалія (накопичення рідини навколо та всередині мозку);
  • аномальний розвиток кровоносної судини (наприклад артеріовенозна мальформація);
  • тромб в одній з судин мозку;
  • черепно-мозкова травма.
Рідше захворювання виникає внаслідок запалення кровоносних судин головного мозку (васкуліт).
 
Щодо ідіопатичної форми захворювання, то в цьому випадку достеменно причина не є встановленою. В основному ураження зазнають жінки вікової категорії 20-30 років, що може бути пов’язано з ожирінням, гормональним порушенням (синдром Кушинга, гіпо- та гіпертиреоз), прийманням певних лікарських препаратів (наприклад, антибіотики), хронічним захворюванням нирок. 

Діагностика та тактика лікування

З метою встановлення внутрішньочерепної гіпертензії проводиться аналіз клінічної картини та ряд тестів, що включають перевірку силу м'язів, рефлексів, рівноваги та зору. Додатково проводиться КТ та МРТ мозку, пункція спинного мозку з метою перевірки наявності високого тиску, що оточує мозок. 
 
Лікування внутрішньочерепної гіпертензії залежатиме від причини (якщо вона відома).
 
Відповідно при наявності підвищеного тиску на мозок, однак без встановленої причини діагностується ідіопатична внутрішньочерепна гіпертензія.
Так до методів лікування ідіопатичної форми захворювання належить внесення корективів у спосіб життя (схуднення) або припинення приймання ліків, що можуть викликати симптоми. 
 
Додатково проводиться медикаментозна терапія, що включатиме призначення діуретиків, препаратів для зменшення продукування спинномозкової рідини. 
Можливі регулярні люмбальні пункції, щоб видалити зайву рідину з хребта та допомогти зменшити тиск на мозок.
 
Оперативне втручання буде доцільним при відсутності результату від вищезазначеної терапії. Основними видами хірургічного втручання при хронічній ІГ є шунтування, фенестрація оболонки зорового нерва. При цьому враховують всі можливі ризики їх проведення.
 
Відзначимо, що при відсутності лікування наслідки захворювання можуть становити загрозу для життя тому не варто відкладати звернення за лікарською допомогою.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм