Перевозка больных

Седанов

Які основні причини появи головного болю?

Які основні причини появи головного болю?Головні болі є досить поширеним явищем, яке виникає майже у всіх. Часто головні болі бувають короткочасними та помірними, але деякі можуть бути виснажливими та порушувати повсякденне життя. Тому якщо вас турбує сильний головний біль, наряду з розладами сну, запамороченням або загальною слабкістю - це ознаки порушень роботи головного мозку та ЦНС. Про причини та різновиди головного болю, з'ясуємо далі.

Які фактори можуть вплинути на появу головного болю?

В основі розвитку болю в голові покладена первинна або вторинна причина. 
Так первинні головні болі (мігрень або головний біль напруги), є одними з найпоширеніших головних болей, які змушують людей звертатися за медичною допомогою. Відповідно до назви цей тип болю не є симптомом якогось захворювання, а є самостійним станом.
Часто такі головні болі викликають стрес й порушення режиму сну.

Вторинні головні болі проявляються як симптом іншого порушення в організмі. До типових причин даного стану належать:
  • інфекційні процеси в організмі;
  • зловживання медикаментозними препаратами;
  • артеріальна гіпертензія;
  • психічні розлади;
  • травми голови;
  • інсульт;
  • новоутворення.
Можна зробити висновок, що напади головного болю можуть бути спровоковані різними факторами, від режиму харчування, фізичною активністю до навколишнього середовища. Наприклад, алкоголь, малорухомий спосіб життя або раптове підіймання, алергія, гучна музика, стрес, голод, яскраве світло. 

Які існують види головного болю?

Існує кілька видів головного болю, що можуть бути викликані різними факторами, від впливу довкілля до терапії, яку приймає пацієнт (ліки).
Також в залежності від причини та перебігу, головний біль поділяється на біль судинного характеру, вертеброгенний, головний біль напруги, мігренозний, кластерний біль, кашльовий та той, що розвивається після фізичного навантаження. 
 
Для прикладу, можна розібрати декілька форм головного болю. Так головний біль напруги є найбільш поширеним первинним розладом, що значно впливає на якість життя пацієнта. Характеризується він появою больових відчуттів з обох сторін, передньої та задньої частини голови.
І якщо на початковому етапі біль може не завдавати шкоди та бути помірним, перехід його у хронічну форму може викликати ускладнення у вигляді розладів сну, депресії.

Кластерний головний біль є менш поширеним явищем. Його симптоми короткочасні та можуть виникати упродовж дня. Характеризується локалізацією болю навколо ока з наступною появою гіперемії та сльозотечі, а також закладеністю носа, опущенням повіки.

При появі головного болю при фізичних навантаженнях відчуваються больові відчуття пульсуючого характеру з обох сторін.

Мігрень

Мігрень – це первинний головний біль, який повторюється і часто триває протягом усього життя.  Зазвичай біль інтенсивний та пульсуючий, й зосереджується тільки в одній ділянці голови.
До інших ознак мігрені можна віднести появу нудоти та блювання, підвищену реакцію на звуки та світло.
Відмітимо, що головні болі при мігрені мають непередбачуваний характер та розпочинаються з аури. Вона проявляється порушенням зору у вигляді появи миготливих вогнів та зигзагоподібних ліній. Також можлива тимчасова втрата зору безпосередньо перед головним болем.
 
Якщо симптоми головного болю виникають три або більше разів на місяць, це є прямою ознакою для звернення до лікаря.

Діагностика та тактика лікування

Кроки для діагностики головного болю та його причини включають проведення фізикального огляду, детального аналізу клінічної картини та анамнезу хворого з наступним призначенням МРТ, офтальмологічного дослідження, лабораторного дослідження крові, спинномозкової пункції.
 
Лікування залежить від типу головного болю та буде направлено насамперед на усунення причини його виникнення.
Гострий головний біль та його симптоми зазвичай усуваються нестероїдними протизапальними препаратами.
 
Обмежити частоту виникнення головного болю та тяжкість симптомів можливо завдяки неінвазивній стимуляції блукаючого нерва, коли через портативні пристрої передається легка електрична стимуляція до блукаючого нерва через шкіру. 
 
Інші альтернативні методи лікування включають масаж, голковколювання, зміну раціону, кисневу терапію.
Стосовно хірургічного або малоінвазивного методу лікування головного болю або мігрені, то дані методи використовуватимуться у разі відсутності результату при вищезазначених альтернативних методах. Найбільш поширеним є метод введення ін'єкційно ботулотоксину типу А (ботокс).

Роздумуючи про те, як запобігти головному болю чи нападам мігрені, можливо, найкраще визначити та уникати ваших тригерів. Тому варто помічати всі тонкощі та ситуації, після яких подій виникає напад.
Також попри те, що розлади головного болю є поширеними, не варто завжди ігнорувати їх, враховуючи ймовірні небезпечні причини їх появи.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм