Перевозка больных

Седанов

Контузія: основні прояви травми голови

Контузія: основні прояви травми головиЗнаходячись в зоні бойових дій існує висока ймовірність отримати травми голови, до видів якої належить й контузія.

Контузія - це патологічний стан, що характеризується розвитком травми голови, з наступним порушенням функціонування мозку.

Контузія виникає внаслідок дії ударної хвилі непрямої дії. Одним із частих наслідків контузії є розвиток черепно-мозкової травми, що може супроводжуватися болем у голові та шиї, втратою свідомості та судомами, виділенням ліквору й крові з вуха, носу та рота.

Основні причини

В основі розвитку контузії покладено травматичний вплив зовнішнього характеру. Це може бути як падіння, знаходження під завалом під великою вагою, наслідки вибуху, так і сильний ривок між головою та верхньою частиною тулуба.

Основні прояви контузії

Прояви порушення можуть відбуватися як одразу, так і упродовж декілька днів та бути незначними. Це ж стосується і тривалості симптомів (тривалість у декілька днів, тижнів та навіть місяців).
  1. Головний біль.
  2. Нудота та блювання.
  3. Шум (дзвін) у вухах.
  4. Порушення зору (”зірки” перед очима, нечіткість зображення).
  5. Слабкість, сонливість.
  6. Порушення свідомості (відчуття неначе в тумані), невиразність мови.
  7. Втрата свідомості.
  8. Переломи.
  9. Амнезія (втрата пам'яті), зазвичай тих подій, що безпосередньо викликали травму.
У більшості випадків відбувається повне відновлення постраждалого. Однак можливе зберігання упродовж певного часу порушення концентрації, підвищеної реакції на світло та шум, депресивного стану та навіть знаходження без свідомості. Все залежатиме від ступеня тяжкості контузії.

Діагностика та тактика лікування

Діагностування контузії включатиме насамперед проведення неврологічного огляду та оцінки стану постраждалого (перевірка когнітивних функцій). Додатково візуалізаційно наслідки порушення встановлюються шляхом проведення МРТ та КТ. 
 
Лікування включатиме проведення медикаментозної терапії. При легкому ступеню можлива терапія хворого в домашніх умовах, усі інші випадки потребують госпіталізації.
Також постраждалому рекомендовано певний час відпочити, як фізично, так і психологічно з наступним поступовим збільшенням діяльності.
 
Щодо надання першої допомоги при контузії, то насамперед варто впевнитися у відсутності черепно-мозкової травми (відсутність ран голови та інших пошкоджень). Допомога при контузії полягатиме у створені безпечних умов для потерпілого, виклику швидкої. До її приїзду варто вкрити хворого ковдрою, забезпечити постійний нагляд, перевірити життєво важливі показники (пульс, дихання, серцебиття) та оглянути носову та ротову порожнину на наявність пилу, піску. При необхідності провести серцево-легеневу реанімацію.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм