Перевозка больных

Седанов

Основні причини появи тремору

Основні причини появи треморуВ основі розвитку тремору покладені довільні швидкі рухи певних частин тіла. Відповідно і причин даному порушенню може бути безліч, незалежно від віку.

Механізм розвитку полягає в скороченні м'язів, що викликається порушенням у передачі імпульсів по нервових закінченнях. Тобто відбувається безпосереднє ураження тих зон нервової системи, що мають прямий зв'язок з м'язовим тонусом.
 
При цьому розрізняють, як фізіологічний, так і патологічний тремор. Й відповідно вони потребують ретельної діагностики. Зазнавати тремору можуть будь-які ділянки тіла, від кінцівок, голови до окремо пальців рук, губ, підборіддя. 

Які фактори впливають на розвиток тремору?

Одразу відмітимо, що фізіологічний тремор є тимчасовим явищем та виникає на тлі стресу, переохолодження або втоми. А також при тривалому знаходженні певної ділянки тіла в одному положенні. 

Відповідно патологічний тремор свідчить про розвиток певного захворювання в організмі. До поширеніших з них відносять:
  • печінкова та ниркова недостатність;
  • хвороба Паркінсона;
  • отруєння;
  • травма голови;
  • тиреотоксикоз;
  • алкогольна абстиненція;
  • новоутворення мозку.

Основні прояви

В залежності від причини виникнення тремору буде й різнитися клінічна картина. 
 
Так рухи можуть варіюватися від дрібного до великого розмаху, різної амплітуди. У більшості випадків мимовільні рухи виникають в стані спокою, та припиняються при спробах здійснити довільні рухові зусилля. Хоча не є виключенням, коли при певних захворюваннях тремор не залежить від рухової активності.
 
Наприклад, рухи головою при треморі нагадують згоду та заперечення. У немовлят мимовільні рухи проявляються зазвичай тремором підборіддя та верхніх кінцівок. Також тремор може бути ізольованим, тобто бути одним єдиними симптомом порушення та комбінованим - з приєднанням інших неврологічних ознак.
 
Ускладненням тремору є неможливість займатися професійною діяльністю, а згодом навіть самостійно виконувати звичайні дії. 

Тактика 

Тактика лікування буде залежати від причини порушення. З цією метою і проводиться ряд діагностичних методів (електроміографія, електроенцефалографія, КТ, МРТ) та консультацій проміжних спеціалістів, від інфекціоніста до невропатолога та ендокринолога. 
 
Наприклад, у разі порушення кровообігу призначається медикаментозна терапія з забезпеченням належного живлення клітин мозку.
Також окрім медикаментозного лікування з призначенням седативних, протисудомних, вітамінів групи B, можливо знадобиться стимуляція мозку. Наряду з цим важливо внести корективи у спосіб з життя з відмовою від алкоголю, униканням стресів, дозованою фізичною активністю.
 
Враховуючи, що тремор може бути ознакою серйозного патологічного процесу та досить швидко прогресувати, варто одразу звернутися до лікаря терапевта. Саме ваш сімейний лікар на основі даних анамнезу призначить необхідне лікування або направить Вас до вузькоспеціалізованого спеціаліста.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм