Перевозка больных

Седанов

Основні причини опущення верхньої повіки

Основні причини опущення верхньої повікиПтоз - це патологічний процес, що характеризується опущенням верхньої повіки. 

Причин розвитку птозу може бути декілька, і саме їх різновид з'ясуємо далі. 
Птоз є як вродженого характеру, так і виникати внаслідок впливу певного патологічного фактора, тобто бути набутим. 
При цьому порушення може бути як одностороннім, так і двостороннім з поступовим перекриттям зіниці ока.

Основні причини

Як зазначалося вище вроджена форма птозу виникає на тлі збою під час внутрішньоутробного розвитку дитини. Як наслідок м'яз-підіймач верхньої повіки або недорозвинутий або взагалі може бути відсутнім.
Набутий птоз є зазвичай наслідком певного неврологічного захворювання, генетичного успадкування, травми, інсульту та запалення оболонок мозку. 
 
Тобто в основі порушення покладено вплив вікового фактора коли м'які тканини втрачають свою еластичність, розтягування м'язу-підіймача повіки або ураження окорухового нерва, що відповідає за підіймання леваторів.

Якими симптомами супроводжуватиметься розвиток птозу?

Окрім зовнішніх ознак птозу, коли верхня повіка практично повністю перекриває око, додатково у хворого можуть виникнути наступні скарги:
  • швидка стомлюваність очей;
  • гіперемія очних яблук;
  • погіршення зору;
  • двоїння в очах та косоокість;
  • неможливість повноцінно розглянути предмет;
  • відчуття стороннього тіла в оці.

Діагностика та тактика лікування

Для обирання тактики лікування птозу проводиться ряд діагностичних методів, насамперед зі встановленням сили м'яза, що підіймає повіку, її рухливість тощо. Додатково проводиться огляд рогівки, з метою встановлення дистрофічних змін, КТ та МРТ.
 
Тактика лікування птозу полягатиме в проведенні консервативного або хірургічного методу лікування. Метод залежатиме від причини, що викликала птоз та ступеня тяжкості захворювання.
Так консервативний метод лікування полягатиме у проведенні спеціальних вправ для украплення м'язу, УВЧ, гальванотерапії, лікарських засобів, для покращення живлення нерву. Такий метод лікування буде доцільним у разі раннього виявлення порушення. Якщо птоз виник на тлі, наприклад неврологічної патології, першочергово відбувається саме лікування ймовірної причини.
Оперативне втручання проводиться у разі вродженої форми птозу та при відсутності результату від лікування консервативними методами. В основі хірургічного втручання покладено підтягування леваторів (м'язів, що підіймають повіку).
 
Важливо розуміти, що поява птозу не завжди є косметичною проблемою. Інколи дане захворювання вказує на більш серйозні порушення в організмі. Тому в першу чергу зверніться за лікарською допомогою.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм