Перевозка больных

Седанов

Основні симптоми черепно-мозкової травми

Основні симптоми черепно-мозкової травмиОжеледиця у деяких областях України спричинила масові звернення за допомогою до травмпункту. Серед травмованих були й люди з черепно-мозковими травмами. Тому розберемо детальніше як розпізнати перші прояви порушення та яку першу допомогу надати.

Черепно-мозкова травма - це патологічний стан, що супроводжується рядом уражень зі сторони черепа, головного мозку та його оболонок, судин, нервових закінчень внаслідок впливу механічного чинника.
 
В залежності від ступеня складності, ЧМТ може бути відкритою, тобто відповідно назві порожнина черепа є пошкодженою та стикається з зовнішнім середовищем. Закрита черепно-мозкова травма супроводжуватиметься збереженням цілісності кісток, однак з ураженням тканин мозку. До поширених різновидів закритої форми ЧМТ належить струс, стиснення та забій мозку.

Основні причини

В основі розвитку захворювання покладений вплив травмуючого фактору, від ДТП до падіння, завдавання удару.

Якими симптомами супроводжуватиметься ЧМТ?

  1. Інтенсивний головний біль.
  2. Нудота та блювання.
  3. Запаморочення та втрата свідомості.
  4. Короткочасна амнезія (втрата пам'яті).
  5. Втрата рівноваги.
  6. Порушення свідомості (наприклад, галюцинації).
В критичних випадках можлива поява судом, виділення крові або ліквору з вуха, носової/ротової порожнини.
 
Зовнішньо спостерігається наявність гематоми та ранової поверхні в ділянці голови та обличчя, в деяких випадках - деформаційні зміни.

Діагностика та тактика лікування

Надання першої допомоги у разі ЧМТ полягатиме в наступних діях:
  • виключити вплив провокуючого фактору та переконатися, що постраждалий знаходиться  в безпеці;
  • зафіксувати шийний відділ хребта (при відсутності шийного комірця, хоча б руками);
  • провести огляд на присутність дихання та чи знаходиться людина у свідомості;
  • викликати швидку;
  • вкрити ковдрою/верхнім одягом;
  • при зупинці дихання розпочати серцево-легеневу реанімацію.
Лікар невролог проводить загальний огляд хворого з визначенням загального самопочуття, встановленням стану свідомості та ряду інших життєво важливих показників. 
 
Встановлення діагнозу потребує комплексного обстеження з проведенням лабораторного дослідження крові з виявленням маркерів запалення, ЕКГ, електроенцефалограми, КТ й МРТ.

Тактика лікування залежатиме від форми ЧМТ. Так якщо цілісність кісток збережена (закрита ЧМТ), то на основі обстеження проводиться медикаментозна терапія з призначенням протизапальних, протинабрякових, препаратів для зниження внутрішньочерепного тиску та нормалізації кровообігу.  
 
Окрема увага приділяється запобіганню або лікування ймовірних наслідків ЧМТ - реабілітаційний період. Так хворі через тривалий час після захворювання можуть стикнутися з погіршення пам'яті, безсонням, зниженням концентрації уваги, нервозністю та навіть епілепсією. Тому з метою запобігань ускладнень проводиться фізіотерапія, голкорефлексотерапія, масаж, ЛФК.
 
Враховуючи статистичні дані стосовно високих ризиків летальності та інвалідизації при виникненні ЧМТ, потрібно бути обізнаним у наданні першої допомоги та важливості виклику швидкої допомоги.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм