Перевозка больных

Седанов

Псевдоаневризма: основні причини розриву стінки аорти

Псевдоаневризма: основні причини розриву стінки аортиПсевдоаневризма аорти - це патологічний процес, що характеризується розривом всіх шарів стінки судини, при цьому без розвитку крововиливу. Це пов'язано з впливом парааортальної сполучної тканини. Тобто кров не виходить за межі судини, а накопичується між двома зовнішніми шарами аорти у вигляді пухлиноподібного утворення.

Патологічний процес відбувається поступово, від ослаблення, а згодом до розриву стінки судини (артерії). Відрізнити справжню аневризму від псевдоаневризми можливо лише при проведенні ряду діагностичних методів.
 
Типовими локалізаціями псевдоаневризм є сонна артерія (зовнішній та внутрішній відділи) та хребцева артерія (інтракраніальна, екстракраніальна). Хоча не є виключенням її розвитку у будь-якій артерії тіла, від стегнової артерії при проведенні катетеризації серця до судин черевної порожнини, наприклад при розвитку панкреатиту.
 
У більшості випадків псевдоаневризми формуються зі стоншеної зовнішньої оболонки судини (адвентиції) та утвореного крововиливу. 

Які фактори впливають на розвиток порушення?

  1. Проведення оперативного втручання на аорті, маніпуляції з використанням катетера (аортальна катетеризація).
  2. Травматизація тупого характеру, наприклад при ДТП ременем безпеки, падіннях та завданні удару, спортивних тренуваннях.
  3. Інфекційний процес в організмі.
  4. Високий артеріальний тиск.
  5. Новоутворення.
  6. Приймання певних лікарських препаратів.

Основні прояви

До основних проявів порушення відносять появу раптового головного болю, носових кровотеч, короткочасної втрати свідомості. Клінічно проявляється ураження черепно-мозкових нервів. 
Специфічність симптомів буде залежати й від локалізації псевдоаневризми. Так вона може бути зовнішньо помітною у вигляд пульсуючої маси, яка супроводжується больовими відчуттями, а шкіра над нею набуває вигляд гіперемованої.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу може відбутися як абсолютно випадково, так і в критичних ситуаціях, наприклад при розриві псевдоаневризми з наступним крововиливом, що загрожує життю.
Візуалізаційно встановити наявність псевдоаневризм найкраще шляхом проведення МРТ. При цьому розміри аневризм можуть бути абсолютно різними. Більші за розміром псевдоаневризми можна побачити при проведенні КТ-ангіографії. Всі обстеження в обов'язковому порядку проводяться до початку хірургічних маніпуляцій з метою запобігання кровотечі.
 
Тактика лікування полягатиме в проведенні оперативного втручання, хірургічним або ендоваскулярним методами. Даний тип лікування буде доцільним незалежно від розмірів аневризми. Сучасні методи лікування дають можливість усунути проблему малоінвазивним методом, вони варіюються від компресії шийки псевдоаневризми до ін'єкції тромбіну під контролем УЗД.
 
Кожен випадок є індивідуальним та потребує чітких та швидких дій зі сторони лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм