Перевозка больных

Седанов

Основні симптоми розвитку кісти в спинному мозку

Основні симптоми розвитку кісти в спинному мозкуСирінгомієлія - це патологічний стан, що характеризується формуванням повздовжньої порожнини заповненою рідиною у спинному мозку. Зазвичай вогнища патології локалізуються в шийному відділі спинного мозку, інколи - в грудному з можливим переходом на стовбур мозку.

Початок захворювання найчастіше припадає на віковий період 25-40 років. Набагато рідше випадки недугу трапляються в дитячому або похилому віці.

В залежності від клінічної картини, етіології та локалізації порожнини в спинному мозку, розрізняють наступні форми захворювання:
  • сирінгомієлія зі з'єднанням із четвертим шлуночком;
  • базальний арахноїдит;
  • базилярна імпресія;
  • менінгеальний карциноматоз;
  • сирінгомієлія внаслідок блокування циркуляції ліквору;
  • порушення внаслідок травм спинного мозку;
  • новоутворення (інтрамедулярні);
  • патологічні утворення (наприклад, арахноїдальні кісти);
  • спінальний дизрафізм;
  • сирінгомієлія ідіопатичної форми, тобто без встановленої причини.

Основні причини

Відмітимо, що при цьому точні причини розвитку сирінгомієлії не встановлені. Однак враховуючи вищезазначені форми захворювання, до провокуючих факторів відносять травми спинного мозку, пухлини, спадковий фактор, вроджені аномалії (наприклад, аномалія розвитку в місці з'єднання черепа та хребта), перенесення інфекцій матір'ю під час вагітності.

Основні прояви сирінгомієлії

Для даного порушення характерний повільний розвиток, з розширенням утворених порожнин та заповнення їх рідиною. Це внаслідок тиску, своєю чергою викликає ураження нервових центрів спинного мозку. А специфічність проявів буде безпосередньо залежати від локалізації патологічного процесу.

Так до типових симптомів сирінгомієлії відносять:
  1. Зміни зі сторони чутливості. Насамперед відбувається втрата температурної та больової чутливості. А от, наприклад, при ураженні задніх рогів спинного мозку буде спостерігатися порушення вібраційної чутливості стоп, тактильного відчуття верхніх кінцівок тощо.
  2. Атрофія м'язів дифузного характеру, що розпочинається з кистей.
  3. Головний біль та періодична поява больових відчуттів в кінцівках, тулубі. При чому біль може мати як поступовий розвиток, так і виникнути раптово, наприклад, при нападі кашлю.
  4. Сколіоз.
В занедбаних випадках розвивається еректильна дисфункція у чоловіків, порушення функціонування сечового міхура та проблеми з випорожненням.

Діагностика та тактика лікування

Лікарем неврологом проводиться комплексне обстеження, розпочинаючи зі збору анамнезу, неврологічного огляду до проведення МРТ.
 
Труднощі з лікування сирінгомієлії пов'язані з тим, що захворювання має хронічний та стабільний розвиток, однак при цьому специфічне медикаментозне лікування не винайдено.
Тому тактика буде направлена на встановлення та усунення основної причини, що спричинила сирінгомієлію. Також пацієнтам зазвичай проводиться оперативне втручання, особливо якщо захворювання прогресує з розвитком компресії, деформації хребта.
До медикаментозної терапії відносять призначення вазоконстрикторів, з метою зменшення набряку навколо спинного мозку.
 
Надалі важливу роль у відновленні відіграє нейрореабілітація пацієнта, з запобіганням прогресування тетрапарезу, пролежнів та збереженню функцій.
Тому при появі неврологічних симптомів в першу чергу зверніться за консультацією до лікаря невролога. Обрати висококваліфікованого спеціаліста Ви зможете скориставшись послугами Всеукраїнського каталогу клінік ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм