Перевозка больных

Седанов

Транзиторна ішемічна атака: основні прояви мікроінсульту

Транзиторна ішемічна атака: основні прояви мікроінсультуІнсульт являє собою небезпечний для життя стан, що характеризується порушенням мозкового кровопостачання. Дуже часто одним з його тригерів є розвиток транзиторної ішемічної атаки. Детальніше про дане захворювання та основні його прояви з'ясуємо далі. 

Транзиторна ішемічна атака (ТІА) або мікроінсульт - це патологічний стан, що характеризується короткочасним порушенням мозкового кровообігу з наступним розвитком неврологічних симптомів.
 
Механізм розвитку мікроінсульту полягає в “блокуванні” однієї з великих судин головного мозку, найчастіше тромбом. Як наслідок це викликає порушення кровопостачання та неможливість доступу кисню до органу. Виниклий стан й призводить до розвитку транзиторної ішемічної атаки. 
 
Відмінністю мікроінсульту від інсульту є те, що його тривалість варіюється від декількох хвилин та години, не становить загрози, хоча може і виникнути декілька раз упродовж життя. Однак варто враховувати, що попри відсутність смертельної небезпеки навіть мінімальне порушення насичення мозку киснем відбивається на органу. 
При цьому у майбутньому розвиток ТІА значно підвищує ризики розвитку безпосередньо інсульту, наслідки якого є загрозливими для життя. За статистичними даними кількість випадків інсульту зосереджена саме упродовж року після перенесеного мікроінсульту.
 
Стан же хворого, що стикнувся ТІА та безпосередньо з порушенням кровопостачанням до мозку, упродовж доби відновлюється.

Які фактори впливають на розвиток мікроінсульту?

  1. Спадковий фактор.
  2. Гендерний фактор. Більшість випадків ТІА припадають саме на чоловічу стать.
  3. Віковий фактор (ризики мікроінсульту підвищують після 50 років).
Також особливо обачними повинні бути особи з наявністю в анамнезі ожиріння та високого рівня холестерину, цукрового діабету, гіпертонічної хвороби. Ці стани потребують постійного моніторингу зі сторони хворого.
 
Окремої уваги потребує і спосіб життя. Куріння та низька рухова активність також підвищує ризики розвитку інсульту. 

Основні прояви ТІА

  1. Порушення функціонування кінцівки, неможливість підійняти її через слабкість. Можливий навіть розвиток тимчасового паралічу.
  2. Оніміння обличчя з однієї сторони. На ураженій частині спостерігається опущення кутика рота з неможливістю посміхнутися. Обличчя має “перекошений” вигляд.
  3. Порушення зі сторони мовлення, слова хворим вимовляються нерозбірливо.
  4. Хитка хода, неможливість скоординуватися в просторі.
  5. Порушення зору (наприклад, двоїння) в очах або тимчасова його втрата - мікроінсульт ока.
  6. Надмірна чутливість до звуків та світла.
  7. Головний біль.

Діагностика та тактика лікування

У тому випадку, якщо Ви стикнулися з симптомами ІТА потрібно викликати швидку, зайняти положення лежачи з піднятою головою, забезпечити доступ свіжого повітря та прикласти в ділянці голови вологий рушник.
 
В умовах стаціонару терапія буде направлена на призначення гіпотензивних з метою зниження АТ, серцевих глікозидів, препаратів для покращення мозкового кровообігу (антикоагулянти та антитромботичні препарати).
 
Знизити ймовірність розвитку мікроінсульту та інсульту у майбутньому можливо дотримуючись наступних рекомендацій:
  1. Контроль маси тіла.
  2. Правильне харчування, з обмеженням солі в раціоні, та навпаки додавання більше овочів та фруктів.
  3. Відмова від шкідливих звичок.
  4. Дозовані фізичні навантаження, від щоденних прогулянок до активного заняття спортом.
  5. Контроль артеріального тиску й рівня цукру в крові. При наявності в анамнезі ЦД, контролювати в домашніх умовах показники можливо придбавши в медичному маркеті ITMED, відповідний пристрій - глюкометр.
Пам'ятайте, що інсульт та його передвісники можуть виникнути у будь-якому віці. Тому найкращим варіантом буде недопускання недугу, слідкуючи за своїм способом життя та перебігу хронічних захворювань.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм