Перевозка больных

Седанов

Гідроцефалія: симптоми накопичення рідини в мозку

Гідроцефалія: симптоми накопичення рідини в мозкуДіагноз “гідроцефалія” у більшості випадків діагностується у дітей, тому порушення зазвичай й асоціюється з даним віком. Однак, окрім того, дорослі також не застраховані від гідроцефалії. Тому розберемо детальніше, які фактори у дорослому віці можуть вплинути на ураження мозку та які симптоми при цьому виникатимуть.

Гідроцефалія або водянка головного мозку - це патологічний стан, що характеризується ураженням головного мозку у вигляді накопичення спинномозкової рідини (ліквору) у порожнині черепа. Локалізація патологічного процесу (відзнач. накопичення ліквору) зосереджена в шлуночках мозку та підоболонковому просторі органу.
 
В залежності від того, де відбувається накопичення ліквору розрізняють зовнішню (субарахноїдальний простір) й внутрішню (шлуночки головного мозку) гідроцефалію. 
 
Механізм порушення полягає в тому, що збільшені шлуночки внаслідок великого об'єму ліквору спричиняють тиск на оточуючі тканини та нервові закінчення головного мозку. Це своєю чергою й викликає ряд ускладнень неврологічного характеру, які у разі відсутності вчасного лікування стають незворотними та загрожують людині інвалідністю.

Які фактори впливають на розвиток захворювання?

В основі гідроцефалії покладений розвиток порушення процесу вироблення (у надмірній кількості) та всмоктування ліквору між шлуночками, або розвиток певної “перепони”, що робить неможливим вільною циркуляцію рідини. Як наслідок ліквор застоюється викликаю безпосередньо гідроцефалію.
 
Гідроцефалія може бути вродженої та набутої форми. Так вроджена гідроцефалія розвивається у новонароджених на тлі розвитку інфекційного процесу у матері в період вагітності, травми під час пологів.
 
Спровокувати гідроцефалію у дорослому віці можуть наступні фактори:
  • черепно-мозкова травма та її ускладнення;
  • новоутворення в мозку;
  • розвиток інфекційного процесу, що спричиняє ураження нервової системи;
  • порушення мозкового кровообігу та розвиток крововиливу (наприклад, перенесення інсульту). 

Основні прояви гідроцефалії

  1. Постійний головний біль та запаморочення.
  2. Нудота та блювання.
  3. Порушення зору (косоокість) та зниження слуху.
  4. Загальна слабкість, коливання настрою.
У разі вродженої форми гідроцефалії у дітей будуть присутні й зовнішні ознаки. Так череп стає непропорційних розмірів. Дитина ж при захворюванні відмовляється від їжі, неактивна й постійно плаче, знижується м'язовий тонус й виникають судоми. 
Окремого діагностування потребує гідроцефалія нормального тиску у людей похилого віку. Оскільки симптоми даного порушення з віком нагадують перебіг деменції (хитка хода, прогресуюче нетримання сечі, погана пам'ять), це значно ускладнює процес встановлення діагнозу. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься шляхом проведення фізикального огляду, збору анамнезу захворювання.
До інструментальних методів діагностики, що дадуть можливість візуалізаційно простежити захворювання та його наслідки, належать:
  • КТ й МРТ;
  • офтальмологічне обстеження (дослідження очного дна);
  • люмбальна пункція.
Тактика лікування полягатиме в проведенні оперативного втручання, з метою виведення зайвої спинномозкової рідини з порожнини черепа (шунтування).
Додатково проводиться медикаментозна терапія, з метою безпосереднього зниження  внутрішньочерепного тиску, насамперед це призначення сечогінних. 
 
Пам'ятайте, що своєчасне звернення за допомогою дасть можливість запобігти розвитку незворотних ускладнень неврологічного характеру!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм